Annons

Tantkraft för flyktingar

Insändare • Publicerad 19 april 2012

Kläddistributionen på Lundegårds asylförlägg har stängt för säsongen. Sedan i början av november 2011 har ett litet gäng kvinnor ideellt ägnat sig åt denna verksamhet. Vi vill passa på att tacka alla glada givare som under tiden bidragit med stora mängder hela och rena kläder och skor. Särskilt efterfrågade och uppskattade har jackor och skor varit. Vi har haft ”butiken” i Stallet där vi i fyra spiltor och två fölboxar sorterat kläder efter man, kvinna och små och större barn.

Arbetet med kläderna har varit både roligt och arbetsamt. Många asylsökande har varit dåligt utrustade och det har varit en glädje att kunna utrusta dem med lämpliga, för vårt klimat, anpassade kläder. Särskilt många barn har haft dåliga skodon och tunna ytterkläder. Men man ser att samma klädkod som gäller för oss, har inte alls trängt ner till Afganistan eller Serbien. Vi hänger inte upp oss på om tröjor till exempel är för herrar eller damer, utan köper oss en som vi tycker passar oss. Här är det mycket noga med vilket kön plagget är sytt för. Vi har dock gjort allt för att hjälpa de asylsökande att finna plagg som passat deras önskemål. Det är inte lätt att förstå vad en person behöver när vi inte talar ett gemensamt språk. Tyska, engelska och franska kan en del hjälpligt men den som bara talar ryska eller daria har svårt att göra sig förstådd. De flesta är dock vänliga och glada och vi lär oss mycket om andra folkslag. Det är knappast förvånande att den som lever i misär försöker ta sig någon annanstans med hopp om ett bättre liv. Att ge sig av från sitt invanda liv och kasta sig ut i det okända, ofta med små barn, gör man bara om nöden eller faran är överväldigande. Hur många utvandrade från Öland när det var missväxt på 1800-talet. Halva Ölands befolkning!!

Annons

1951 undertecknade Sverige Genevekonventionen om flyktingars rättsliga ställningar. De länder som förbundit sig att ta emot asylsökande, måste ta emot dem och ta del av de skäl som den asylsökande anger. Under utredningstiden skall alla beredas bostad och uppehälle. Därefter bestäms huruvida den asylsökande får stanna eller måste återvända till hemlandet. Sedan 1992 är vi även anslutna till Dublinförordningen. En databas har upprättats med ett fingeravtrycksregister vilket gör att man kan få reda på om de redan sökt asyl i något annat land. Detta kan innebära att de utvisas till annat land än hemlandet. Den som har intresse av att ta reda på fakta om invandringen kan med fördel vända sig till Migrationsverket! Tråkigt med alla missförstånd som uppstår när man bara går efter hörsägen.

Den som tror att åldringsvården i Borgholm blir lidande på grund av att asylsökande tas emot på Lundegård har inte insett att för varje person, barn och ungdom betalar Migrationsverket en summa till kommun och till landsting för barnomsorg och sjukvård. För skola och förskola är summorna mellan 6 000 kronor och 3 000 kronor per fyraveckors-perioder per barn till kommunen. Det är kommunens ansvar att kräva summorna i efterskott. För sjukvård betalar Migrationsverket cirka 4 500 kronor per asylsökande och kvartal antingen de söker vård eller inte.

Familjen Henning som upplåter sin fina anläggning till de asylsökande under vinterhalvåret har mer jobb än vad man anar för att hålla allt i gång. Frågar man de asylsökande hur de upplever sin situation så har de det trångt, men bra mycket bättre än där de kom ifrån och barnen är överlyckliga för de får gå i skolan! Många har aldrig haft den möjligheten tidigare. Om Lundegård skulle ligga i malpåse över vintern skulle ett antal människor som nu haft jobb där, fått stämpla under flera månader. Alla vet ju att Öland är mer eller mindre dött under vintermånaderna!

Öijgruppen/Aina Ekströmer

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons