Svar till Per Lublin: hela kommunen skall leva!

Insändare • Publicerad 10 maj 2011

Det är dags att markera mot de felaktigheter du sprider i insändarform Per Lublin.

Vi hade förväntat oss en offentlig ursäkt till ägarna av Ekerum Golf & Resort från dig efter din senaste insändare där du felaktigt beskyllde Ekerums ägare för att inte ha betalat Borgholms kommun enligt avtal. Det räcker inte att du på fullmäktigesammanträdet strax efter din insändare medgav att du hade fel. Nu kommer du, Per, återigen med beskyllningar och felaktigheter i en insändare 20110305 gällande Borgholms kommuns samarbete med företag, föreningsliv och satsningar runt om i hela kommunen.

Borgholms kommun är tillsammans med bl.a Intresseföreningen Ölands Norra och Länsstyrelsen finansiärer av det Hela Sverige skall leva-projekt för säkerställd och utökad service som inneburit att Byxelkroksområdet nu är nationellt pilotprojekt. En anställd lokal utvecklingsledare finns och bland annat är ett servicekontor på gång liksom en bensin- o dieselmack i samarbete med Borgholm Energi AB. Prioriteringar i det kommunala planarbetet har möjliggjort investeringar i framtidsinriktade Böda Sand. Borgholms kommuns medfinansiering har tillsammans med ortsbefolkningens arbete möjliggjort utvecklingen i Leaderprojekt Böda hamn med påföljande investeringsplaner.

Tillsammans med Ölands Näringslivskontor och Mörbylånga kommun arbetar vi nu för fortsättning av Hela Sverige ska leva projektet på östra sidan som innefattar Gärdslösa-Långlöt och Runsten i vår kommun. Om du var på Äggröran i Runsten så hade du sett att Runstensborna hissat upp Borgholms kommunflaggan över såväl skolan som Rungården. Förlustgaranti kunde inte beviljas eftersom regelverket gäller lika för alla föreningar men från Borgholms kommuns sida valde vi andra sätt att medverka under dagen för att markera vår uppskattning och respekt för Runstenbornas stora arbete med Äggröran.

Borgholm Energi AB:s pågående VA-investeringar i Föra-Persnäs området kommer att ge helt nya förutsättningar för cirka 600 berörda fastighetsägare att investera i kök och badrum. De som är fritidshusägare kommer med stor sannolikhet att vistas ännu längre tid på Öland, förhoppningsvis flyttar fler hit. VA-investeringarna bidrar därmed till nya arbetstillfällen för många kommuninvånare.

I Löttorpsområdet har nya industritomter byggts liksom gång o cykelvägar, torget förbättrats, stenmuren färdigställs innan sommaren. Större investeringar har gjorts på bla brandstationen och Åkerbobadet samt på löparbanor med mera på Högby IFs idrottsanläggning som nu överlåts till Högby IF med tomträtt för att möjliggöra den konstgräsplan som de har för avsikt att bygga i egen regi. I Rälla-Stora Rör pågår nu utredningar hur vi lämpligast går vidare i de områden som är bäst lämpade för åretruntboende.

I alla kommuner är en stark tätort en grundförutsättning för service och arbetstillfällen för alla kommuninvånare. För oss är Löttorp motorn i norr och Borgholm själva centralorten. För boende på norra Öland är det ångt att arbetspendla till Kalmar men fullt möjligt att pendla till arbete i Köpingsvik-Borgholm-Ekerumsområdet. För alla invånare och besökare i Borgholms kommun är det mycket angeläget att det finns ett åretruntutbud av varor och tjänster inom kommunen!

Framtid Borgholm är ett samarbete mellan Cityföreningen- Fastighetsägarna och Borgholms kommun. Du vet mycket väl Per Lublin att Borgholms kommun inte lagt några miljonbelopp på detta under den gångna treårsperioden.Tvärtom så har kommunen till skillnad från andra kommuner (exempelvis Kalmar och Västervik) inte haft råd att lägga mer än 1/3 av vad företagen i Cityföreningen och Fastighetsägarna har betalat. Under treårsperioden har vi sett hur allt fler gråpappersbutiker utmed Storgatan försvunnit. En ny generation företagare satsar på åretruntverksamhet i Borgholm, utbudet av varor och tjänster har ökat, fler arbetstillfällen tillskapats. De aktiviteter som anordnats har huvudsakligen skett under vår, höst och vinter. En centrumutvecklare kan inte vara god vän med alla, gemensamma öppettider, gemensamt ansvar för marknadsföring och större delaktighet bland sommarbutikerna är frågor som väcker känslor. Handeln och servicen i Kalmar har de senaste åren haft en mycket stark utveckling, det är därför viktigare än någonsin att vi från kommunens sida fortsätter samarbetet med företagen för att säkerställa attraktionskraften åretrunt i staden Borgholm. De senaste åren har stora investeringar gjorts av enskilda företagare i Köpingsviksområdet som inneburit ett verkligt lyft och möjliggjort en allt starkare åretruntverksamhet. Midsommarkalaset är ett lysande exempel på företagarinitiativ där kommunen är medspelare. Det är naturligt att nu gå vidare och utöka samarbetet inom området Köpingsvik-Borgholm-Ekerum om så önskas bland företagen. Det råder ett starkt nytänkande och engagemang bland företagarna i Köpingsviks Företagarförening i Borgholms Cityförening och fastighetsägarna. Borgholms kommun är en viktig medspelare som inte kan sitta passiv på åskådarbänk. Ett konkurrenskraftigt och starkt åretruntutbud i Borgholmsområdet är en grundförutsättning! För oss i Centerpartiet är det självklart att hela kommunen skall leva!

Lisbeth Lennartsson (C)

Eva Wahlgren (C)

Peder Svensson (C)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.