Svar på ledare Djurskydd utan trovärdighet
Under perioden april 2010 till maj 2011 inkom fyra anmälningar gällande den aktuella gården till länsstyrelsen. Kontroller och uppföljningar har gjorts vid flera tillfällen och i maj 2012 var bedömningen att bristerna var åtgärdade och att ärendet kunde avslutas.
Den 17 december kom en ny anmälan med uppgift om att länsstyrelsen borde göra en kontroll där. Två handläggare åkte dit den 8 januari. Kontrollen av djuren fick stå tillbaka på grund av humanitära skäl. Lantbrukarens anhöriga tog hand om djuren och avvecklade själva snabbt verksamheten. 89 djur skickades till normal slakt, 58 djur avlivades och ett djur var dött sedan tidigare.
Vi är medvetna om att vi på myndigheten skulle gjort mer i detta ärende, främst de efterföljande dagarna efter besöket. Det finns brister i hanteringen av ärendet ochvi har sett över våra rutiner och förbättrat vår beredskap för att möta människor i kris och hur vi samtidigt arbetar med det som rör djuren.
I det här fallet pågår det en polisutredning om vår hantering av ärendet och vi kommer att ta till oss vad som framkommer i den. Samtidigt pågår det en polisutredning av lantbrukarens agerande. Så länge utredningarna pågår och lantbrukaren inte har några djur, så får och kan vi inte göra något i ärendet.
Under tiden arbetar vi med andra ärenden. Djurskyddshandläggarna hanterar cirka 700 anmälningar om djursskyddsbrister per år i hela Kalmar län. Anmälningarna varierar i djurslag, allvarlighetsgrad och hur akuta de är. Dagligen görs prioriteringar av ärenden och för att göra bra prioriteringar är detviktigt att anmälan innehåller tydliga uppgifter om vad problemet är.
Stefan Carlsson, Landshövding
Gunilla Johansson, Chef för Rättsenheten