Annons

”Strandskyddet behövs och behöver stärkas”

Insändare • Publicerad 7 november 2008

Öppet brev till riksdagsledamöterna från Kalmar län

Miljöminister Andreas Carlgren (c) förbereder just nu nya regler för att urvattna det strandskydd som funnits i decennier. Om förslaget går igenom riksdagen riskerar vi att allt oftare mötas av skyltar med texten ”Privat område” i naturen. En undersökning som Naturskyddsföreningen låtit opinionsföretaget Synovate utföra visar att regeringen är på kollisionskurs med stora delar av svenska folket i frågan.

Annons

Strandskyddet är tänkt att hindra exploatering av våra stränder och behövs för att trygga allemansrätten och för att rädda hotade växter och djur. Synovate intervjuade över 1 000 svenskar som är 16 år eller äldre om vad de ansåg om att försvaga strandskyddet. Svaret blev entydig – nästan tre fjärdedelar motsätter sig förslag som innebär svagare strandskydd. Stödet för ett starkt strandskydd har en stor majoritet i alla politiska partier.

Utgångspunkten för regeringens arbete är ett förslag från i våras som – om det skulle bli verklighet – vore det allvarligaste slaget mot allemansrätten som en svensk regering lagt fram.

Regeringens avsikt är att lätta på strandskyddet i glesbygd. Vi kan förstå det och anser att lättnader är möjliga om de kan visas vara nödvändiga för lokal utveckling och samtidigt inte är till skada för friluftslivet eller hotade växter och djur. Men förslaget från i våras garanterar inte alls ett sådant skydd. Tvärtom ska det bli lättare att ge dispenser i enskilda fall och, än värre, lättare att helt och hållet undanta stora områden från strandskyddet – detta också i stora städer, längs långa kuster och vid de stora sjöarna i landet.

Förslaget saknar dessutom välbehövliga skärpningar för de skärgårdsområden och sjöar där exploateringstrycket är starkt. Detta är illavarslande eftersom utredningar visar att nästan 70 procent av de omkring 5000 strandskyddsdispenser som landets kommuner ger varje år strider mot lagen. Många kommuner struntar alltså i reglerna och lagstiftningen skulle därför behöva skärpas. Men regeringen vill tvärtom stärka kommunernas makt över frågan, utan att förtydliga ramarna för deras regeltolkning.

Stränderna är viktiga miljöer för många utrotningshotade växter och djur. Stränderna har också en nyckelfunktion som rastplats för flyttande fåglar. De används för vardaglig rekreation och för det rörliga friluftslivet. Fina strandmiljöer är en omistlig tillgång för besöksnäringen i vårt land, en näring som omsätter miljardbelopp. Och strandskyddet innebär också en försäkring inför framtida klimatförändringar, som innebär högre vattennivåer i många områden.

När regeringen nu vill göra det enklare att få dispens för att i enskilda fall bygga på stränder, och enklare att upphäva strandskyddet i många områden, utan att reglerna samtidigt skärps längs överexploaterade kuster och sjöstränder – ja då urholkas allemansrätten i vårt land på ett synnerligen allvarligt sätt. Då ökar också hotet mot många växter och djur.

Det är en mycket obehaglig politik som regeringen nu förbereder, en politik som vi är övertygade om att svenska folket absolut inte vill se förverkligas. I stället för att styra bort från konflikterna kommer regeringens förslag att skapa nya och förstärka befintliga konflikter. Förlorarna blir alla svenskar som värdesätter allemansrätten och vår fina natur. Regeringen måste därför omarbeta sitt förslag i grunden.

Naturskyddsföreningen i Kalmar län med 4 700 medlemmar känner en stark oro inför förslaget. Vi uppmanar länets representanter i riksdagen att aktivt tänka igenom konsekvenserna av det förslag som nu förbereds i miljödepartementet och att agera för att förhindra att strandskyddet urholkas. Strandskyddet behövs och behöver stärkas!

Med vänlig hälsning

Naturskyddsföreningen  i Kalmar län

Kjell F Olsson, ordförande

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons