Annons

Strandskydd, natur- och kulturmiljö och utveckling i Borgholms kommun

Insändare • Publicerad 10 november 2011

Svar till Ulf Laveskans och Arne Tärnblom

Att Mark- och miljödomstolens krävde skötselplanen som villkor för byggnation i Ekerum är en framgång för öländsk naturvård. Länsstyrelsen godkände strax före jul förra året byggnation i 9 av 12 områden inom Ekerum utan att ställa krav på Ekerum Golf & Resort att genomföra den naturvårds- och skötselplan som Borgholms kommun tagit fram. Nu har mark- och miljödomstolen upphävt länsstyrelsens beslut och gett Borgholms kommun rätt. Därmed ska Ekerum Golf & Resort genomföra en mycket ambitiös skötselplan som villkor för att få bygga bostäder och för att utveckla anläggningen. Det kommer betyda mycket för ökade naturvärden och för fina naturupplevelser i Ekerumsområdet.

Annons

Kusterna i vår kommun är en ovärderlig tillgång och dessa får inte exploateras sönder. Borgholms kommun har långa obebyggda kuststräckor, till skillnad från många andra kommuner, till exempel i  Mälardalsområdet. Det ska vi vara stolta över. Det är bra om länsstyrelsen fattar beslut enligt miljöbalken om att skydda våra obebyggda kuster genom utvidgat strandskydd med maximala 300 m.

När det gäller tätorter och områden med sammanhållen bebyggelse är det däremot inte lämpligt med generella statliga beslut enligt miljöbalken. Istället ska användningen av mark och vatten bestämmas genom detaljerad planläggning, enligt plan- och bygglagen.

Som exempel pågår arbete med fördjupning av översiktsplanen för  Djupviksområdet just nu. Ett första underlag är på väg ut på samråd och kommer bli möjligt att ta del av på kommunens hemsida. I materialet framgår vilka värden som finns i kust- och tätortsområdet och vad man måste ta hänsyn till för vidare utveckling. Genom detaljplaner kan man skydda värdefulla naturområden. Man kan också skriva in som villkor hur dessa områden ska skötas för att naturvärdena inte ska försämras utan tvärtom förbättras. Detta kan länsstyrelsen inte göra genom generella beslut enligt miljöbalken. Det kan däremot Borgholms kommun göra i beslut om detaljplaner, såväl inom det omedelbara kustområdet som längre in från kusten. 

En övergripande utredning ska göras för kusten söder om Byxelkrok innan nya större byggprojekt genomförs. Det finns ett stort tryck på nya fritidshus utefter den nordvästra kusten. Samhällsbyggnadsnämnden har nyligen avslagit ett större utbyggnadsprojekt med motiveringen att en övergripande utredning måste först göras innan nya större bygglov beviljas. Detta kommer förvaltningen att göra så snart som det är möjligt, dock måste den fördjupade översiktsplanen över Byxelkrok genomföras först.

Borgholms kommun har stora resurser och möjligheter att utvecklas utifrån vår unika natur- och kulturmiljö. Självklart ska vi inte förstöra dessa värden utan ta tillvara och vårda dessa på bästa sätt. På det viset kan vi utveckla vår kommun till största möjliga nytta och glädje för våra invånare. Det kräver dock en omfattande diskussion och dialog mellan olika intressegrupper och bland våra förtroendevalda. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen försöker ge god service med de resurser vi har. Vi försöker också bidra till god medborgardemokrati genom bra dialog och öppna plan- och projektprocesser. Genom dialog, öppenhet och respekt för varandras åsikter och synpunkter kan vi tillsammans utveckla Borgholms kommun och Öland.

Göran Borgö

Samhällsbyggnadschef

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons