1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stölder kränker individer och är kostsamt för samhället

Varje år förs stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor ut ur Sverige.
”Stölderna skapar både ekonomisk skada men framför allt en känsla av otrygghet, kränkning och hopplöshet”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Arkiv

Stölderna drabbar människor i deras hem, på deras arbetsplatser och i deras företag. Under senare tid har många ligor inriktat sig på äldre personer vilket är särskilt ovärdigt. Stölderna skapar både ekonomisk skada men framför allt en känsla av otrygghet, kränkning och hopplöshet. Förra året klarades endast 3 procent av alla inbrott upp. I vårt grannland Finland är siffrorna runt 20 procent. I våras släppte Polisen en rapport som konstaterar att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner kommer från utländska stöldligor. Alla som anmält en stöld vet hur det brukar sluta: Redan när kopian av anmälan kommer på posten, kommer också beskedet att förundersökningen är nedlagd. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligorna stoppas, måste vi få kontroll på gränsen.

Vad gör då regeringen? I princip ingenting. Svenska Tullen har idag inte laglig rätt att stanna en lastbil med stöldgods och kvarhålla förare om de misstänker att den är full av stöldgods. Så ser de ett lastutrymme fullt av Husqvarna-maskiner utan kvitton kan de göra… ingenting. Kristdemokraterna har ett flertal gånger krävt att lagen ska ändras. Regeringen har inte gjort någonting alls, och stöldgodset fortsätter flöda ut.

Samtidigt fortsätter kränkningarna av människors hem. Sommaren är högsäsong för inbrotten. Nu krävs krafttag från regeringen!

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Chatrine Pålsson Ahlgren Regionpolitiker (KD)

Åke Nilsson Regionpolitiker (KD)

Läs mer

Öland

App: Mörbylånga mäter badtemperaturen på östra sidan

Nu utökas servicen avseende badtemperaturer i Mörbylånga kommuns mobilapplikation.

Öland

Orosanmälan avslöjade narkotikabrott

Polisen avslöjade på söndagskvällen ett narkotikabrott i Färjestaden.

Öland

Bråkigt på campingar: Polisen ingrep

Hot och misshandel, polisen fick ingripa efter bråk på två campingar på norra Öland.

Coronavirus

Så ska smittan stoppas: ”Full bemanning”

Följ smittskyddsreglerna – om inte kan kommunen stänga serveringsstället. ”Det är ett påtryckningsmedel vi har”, säger Joel Schäfer, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Borgholm.

Sport

Ketchupeffekt för padel på södra Öland

”Vi kan inte bara ligga efter hela tiden”

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.