Sommarstängning förmildrar inte regionens personalkris

Insändare Artikeln publicerades
Carl Dahlin, Oppositionsråd, vice ordf personalutskottet i Region Kalmar.
Foto: ARKIV
Carl Dahlin, Oppositionsråd, vice ordf personalutskottet i Region Kalmar.

Regionens ekonomi blöder och många sommarstängda vårdplatser är ett faktum - samtidigt är inte läget under kontroll.

Vid Oskarshamns sjukhus saknas närmare 40 sjuksköterskor till hösten vilket innebär att en "sommarstängd" medicinavdelning förblir stängd till årsskiftet! Och trots att ledningen prioriterat akuten på Länssjukhuset var fler än dussinet pass ännu obemannade där när sommaren rullade igång. Flera anställda i regionen som bor på Öland har hört av sig och liksom många chefer befarar de den tuffaste sommaren någonsin! Klart att stängda vårdplatser inte passerar obemärkt. Patienter med ”TIA” vårdas på akutvårdsavdelningen och samtidigt är det oacceptabelt att exempelvis strokepatienter placeras på barnavdelningen. När vi uppmärksammar och ifrågasätter detta menar Majoriteten att det är ”berättelser” - som om oppositionen far med osanning.

Personalkostnaderna för bara första kvartalet på Länssjukhuset uppgår till knappt 200 miljoner kronor, att jämföras med dryga 500 miljoner kronor för hela 2018. Samtidigt fick personalutskottet redan i mars besked av HR att 2019 kommer inte bjuda på något minskat hyrberoende där. Länsunionen (S + C, L) har dessutom som mål att en chef ska ha 25 anställda under sig. Men likväl finns nära 150 chefer i dagsläget med ansvar för fler än så. Hur länge ska de orka?

Moderaterna och Kristdemokraterna har sträckt ut en hand för att bistå Länsunionen i att reda ut både personalkrisen och ekonomin, men de har ännu svårt att släppa på prestigen. Tills vidare fortsätter regionen att blöda.

Carl Dahlin (M), Södra Näsby

Oppositionsråd, vice ordf personalutskottet

Region Kalmar län