Societetsparken – en fantastisk tillgång!

Insändare • Publicerad 3 augusti 2012

Det är väldigt svårt att förstå på vilket sätt en ny restaurang i Societetsparken skulle tillföra mer turister. Då är jag övertygad om att våra turister uppskattar mer det lugn, den harmoni- och den avkoppling som en stund i vår fina park ger. Parken är en fantastisk tillgång för vår underbara stad.

Borgholm är en av landets största turistkommun. Samtidigt befinner vi oss i en riktigt allvarlig och prekär situation. Vi är med stormsteg på väg ner mot en kommunal fattigdom. Trots att vi är en av landets största turistkommun. Då förstår kanske var och en att de kommunala intäkterna från turistnäringen är klart över- drivna. Vi måste börja inse detta fakta. Då bör vi ställa oss frågan; är det turistnäringen som kommer vara kommunens viktigaste tillgång, som du Svante Ekberg påstår i ditt inlägg?

Vårt problem är inte att vi har för få turister, snarare att vi årligen förlorar invånare. Allt fler väljer att flytta härifrån och nästan ingen väljer att flytta hit. Det är det som är vårt absolut största problem och vårt största hot för vår framtid. Vi kan bara lösa våra problem genom att skapa en tillväxt i kommunen. Denna tillväxt kan vi inte räkna med ska komma från turistnäringen eller från en ”året-runt” restaurang i Societetsparken. Den kan bara komma genom att vi blir fler, fler som väljer att flytta hit permanent.

Det är inte heller en kommunal, politisk fråga hur nöjesutbudet i Borgholm ska se ut. Det är en fråga för marknaden och de företagare som är verksamma inom näringen. Däremot är det en kommunal, politisk fråga för våra politiker att ta ansvar för vår kommun. Du skriver, Svante Ekberg, att kommunen ska granska de företagare och entreprenörer som vill investera och och som har en öppen inställning och ser till marknadens villkor. Då torde kommunen och även du förbisett något väldigt väsentligt i fallet med Societetsparken.

Det finns inte ett enda vettigt argument för att tillåta en exploatering och fullständigt förstöra en ovärderlig natur och tillgång, som Societetsparken utgör. Att drömma och fantisera om att en ny restaurang i parken, skulle innebära något för Borgholm, är helt obegripligt. De som vill bygga den lovar heligt att de ska bedriva en året-runt verksamhet - vilket för mig framstår mer som ett skämt, sett till de resultat dessa företag idag redovisar. Skattepengar ska inte heller användas till att subventionera enskilda företag - ej heller till att förbättra enskilda företags balansräkning genom att avstå från arrenden. Marknaden ska konkurrera på lika villkor.

Vi ska satsa och investera för en god framtid i Borgholm. Men vi ska satsa på rätt saker. Det innebär att vi måste börja bygga attraktiva, centralt belägna bostäder, vilket är en förutsättning för att kunna locka hit fler fasta invånare. Jag kan inte tänka mig att vi moderater medverkar till något så vansinnigt som att förstöra Societetsparken!

Kjell Wilhelm Ericson, Borgholm (ober Moderat)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.