Smileys i livsmedelstillsynen

Insändare • Publicerad 15 april 2010

Som första kommun i länet har Borgholm i år börjat med sk Smileys i sin livsmedelstillsyn. Systemet med Smileys kommer ursprungligen från Danmark men även många svenska kommuner använder arbetssättet sedan några år.

Själva granskningen är dock densamma som tidigare och genomförs enligt Livsmedelsverkets direktiv, på samma sätt och med samma bedömning som  i andra kommuner. Våra inspektörer gör regelbundet så kallade saminspektioner med andra kommuner för att stämma av och se till att bedömningarna som görs är lika.

Insändare ”Företagare i Borgholms kommun” tycker att vi även ska inspektera våra egna matlådor. Matlådor för privat bruk, våra egna eller i livsmedelsföretagen inspekterar vi naturligtvis inte. Bara livsmedel som är avsett för att säljas till andra.

Livsmedelslagens syfte är mycket tydligt att tillvarata och skydda konsumenterna. Miljö- och byggnadsförvaltningen har dessutom själva beslutat att vår tillsyn dessutom ska syfta till en bra dialog och konstruktivt samarbete med våra livsmedelföretagare. Vi vill underlätta för dem att göra långsiktigt hållbara investeringar i sina verksamheter i Borgholms kommun. Våra inspektioner ger resultat i form av avvikelser, enkla eller allvarliga. Detta skiljer sig inte från andra likartade kvalitetssystem tex enligt ISO. Har ett företag ett sådant system genomförs besiktningar regelbundet av en oberoende kontrollant som meddela avvikelser och pekar på förbättringar. Vi gör likadant. Det som skiljer är att våra inspektioner är offentliga, vilket innebär att våra resultat är en offentlig handling, tillgänglig för allmänheten och för media. Självklart är det inte roligt att få avvikelser som uppfattas som anmärkningar, som tas upp i media eller på webben. De flesta tar ändå detta som det är tänkt, dvs som ett påpekanden om förbättringsmöjligheter. De allra flesta avvikelser i etablerade företag med verksamhet året runt handlar om mindre brister som inte är svåra att rätta till.

För en turist- och besökskommun som Borgholm är det mycket viktigt att vi har en hög kvalitetsnivå på vårt utbud av livsmedel. I vår kommun finns också många mycket duktiga och kunniga livsmedelsmänniskor med stort engagemang och enterprenördriv. Livsmedelslagens regelverk och EU:s regler är kanske inte alltid något man tänker på varje dag, men där kan våra inspektörer informera och hjälpa till.

Slutligen tycker insändarskribenten att även vi borde granskas. Det görs också på olika sätt. Först och främst är ju vår verksamhet offentlig. Den granskas av media, politiker och allmänheten i tex insändare. Länsveterinären genomförde nyligen också en större granskning av vår tillsynsverksamhet. Vi har ännu inte fått hans protokoll men av mötet att döma kommer vi få en hemläxa och några visa förbättringskrav. Bland annat framgick att vi måste förbättra vår dokumentation av våra egna inspektionsrutiner. Så resultatet av länsveterinärens inspektion av oss blir vissa avvikelser som vi ska åtgärda, precis på samma sätt som resultatet blir av våra inspektioner. Tillsammans gör det både oss och våra livsmedelföretag bättre och konkurrenskraftigare

Göran Borgö

Miljö- och byggnadschef

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.