”Sluta upp att bomba Öland!”

Insändare • Publicerad 6 november 2007

Det finns dom som vill bomba Öland med vindkraftverk. Det ska väl låta positivt och miljövänligt – men jag tycker snarare att det låter skrämmande. Som ett hot mot självaste ön. Någon måste ställa upp och värna Ölands natur och kultur!

Vindkraftsparker är inte idylliska och småskaliga. Där vindkraftverken ska byggas exploateras mark, natur och kulturvärden som är oersättliga. Anläggningar av vägar och plattformar för fundament och transformatorstationer kräver plats i en natur som är ömtålig och borde beträdas med försiktighet för att behålla sin skönhet.

Den här lilla ön i Östersjön är unik med sina alvarsmarker och den rara flora som har funnit sitt fäste på den karga kalkstensgrunden. Så många markägare har under århundranden hävdad denna mark med varsamhet! Under senare år har man med hjälp av EU-bidrag röjt mark som vuxit igen sen betesdjuren försvann. Område efter område friläggs för ljus och genomsiktlighet. I min by kan man nu se ända bort till kyrkan – precis som man kunde på 50-talet när jag var barn. Nu är starka ekonomiska intresse ute och jagar lönsamhet under täcknamn av miljövänlighet och grön energi! Man framställer vindkraftsprojektet som en smeksam sunnanvind i öronen på en befolkning som borde se till sitt eget och miljöns bästa – när det i verkligheten handlar om en tornado som kommer att svepa med sig värden som vi håller högt sen generationer tillbaka!

Jag vill att min ö ska få vara ifred för en exploatering som innebär att stora områden kommer att ödeläggas för all framtid. Vindkraftverken är enorma giganter på 120 meter som kommer att dominera i det flacka öländska landskapet. Ljudmattorna och skuggorna från snurrorna hörs och syns vida kring i en miljö som är så blottlagd för ljus och ljud! Var finns den besinnig och eftertanke som värnar om Ölands integritet och jungfrulighet? Ska starka ekonomiska särintressen få bestämma framtiden för en liten ö som är älskad av så många som har sin historia och framtid här…

Agneta Engren

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.