Skolfrågan ÄR viktig

Insändare • Publicerad 30 april 2008

Egentligen är det inte en slutlig fråga - utan det är en rad slutliga frågor.

Det är snart dags för fullmäktige i Borgholms Kommun att ta upp punkten om de små skolornas vara eller icke vara i kommunen (dessa rader gäller i första hand Gärdslösa skola). De frågor man förutsätter att ledamötena tar i beaktning är:

• Vilka är det som man i Borgholms kommun vill satsa på?

• Vad är det för pengar man egentligen sparar om man lägger ner Gärdslösa skola och bussar barnen någon annanstans?

• Vad betyder en eventuell nedläggning av t.ex. Gärdslösa skola i förlängningen?

• Vad ger man för signaler till de boende och till ev. inflyttande om man lägger ned Gärdslösa skola?

• Vad har man för bekräftade fakta som bevisar att det skulle vara bättre - både kompetensmässigt och socialt - för barn på landsbygd att bussas en längre sträcka och gå i en större skola?

- Hur tungt väger det att samtliga föräldrar och pedagoger står bakom en önskan och vilja om att ha Gärdslösa skola kvar och arbeta F-6?

Nu sitter jag inte i Fullmäktige (och det är synd för jag vet vart jag hade lagt min röst!!!), men för mig är det så solklart.

Borgholms Kommun MÅSTE SATSA på barnen och barnfamiljerna. Omprioritera i den stora plånboken och se till att skolorna får de pengar och resurser som de behöver. Se till att kommunens barnfamiljer trivs och att det flyttar hit fler.

Sätter man sig ner och räknar vad man egentligen sparar på en nedläggning så är det inte så mycket i slutänden. Om barnen ska flyttas krävs ombyggnationer på den nya skolan, det är skolskjutsar, extra taxi, bussning tillbaka till fritids, ombyggnad av vägar m.m. Det är möjligt att dessa kostnader tas någon annanstans ifrån, men det är ändå kommunens ekonomi det handlar om.

Sedan vet man inte om det t.om kan gå så illa att någon blir så missnöjd så att man väljer att lämna kommunen. Då förlorar kommunen ännu mer pengar. Man ska inte ta så lätt på detta tycker jag!

Varje avflyttad kommuninnevånare är en stor förlust för kommunen. Det är de boende man ska satsa på - man kan inte leva på turisterna bara!

Vi vet alla hur fort rykten sprids. Har vi en kommun som anses satsa på barn och barnfamiljer så ska vi vara glada när ett sådant rykte sprids - tvärtom är inte lika bra!

Vill Borgholms kommun ha nya invånare? Vill man att alla som flyttar hit ska flytta in i Borgholm eller vill man att nyinflyttade bosätter sig spridda över hela vår vackra ö? Vad ska man locka hit dem med?

Ett argument om 45 minuters bussresa för barnen varje morgon och varje eftermiddag är inte ett bra argument!

Ett argument om pedagogisk, personlig, lagom stor skola i närheten av boendet - där barnen känner alla och där det finns en stor trygghet - är ett mycket bra argument!

Hur många skattebetalare och väljare är det som står bakom önskan om att få ha våra väl fungerande och så omtyckta skolor kvar? Måste inte det väga in ganska tungt när man funderar på ett beslut i denna fråga?

 

Skolfrågan är en MYCKET VIKTIG fråga! Ta inga förhastade beslut och tänk för allt i världen på våra barn - vår framtid!

 

L Östman, förälder och boende i Sättra

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.