Skolan måste bli likvärdig

Insändare • Publicerad 13 december 2013

För att vi skall kunna hävda oss i den internationella konkurrensen måste alla elever, oavsett bakgrund, få en bra utbildning. Det borde vara en självklarhet att alla barn ska ha lika möjligheter till lärande - oavsett i vilken kommun skolan ligger. Så är det inte idag.

I stället har vi oacceptabla skillnader i kunskapsnivå. Inget barn ska få sämre förutsättningar i livet bara för att de råkar födas i en kommun som inte prioriterar utbildningsväsendet.

Därför vill jag och Folkpartiet återförstatliga ansvaret för skolan. Ända sedan kommunaliseringen på 90-talet har den svenska skolan tampats med att skolan inte är likvärdig i hela landet.

Med ett förstatligande av skolan blir ansvaret för skolan tydligt. Varken stat eller kommun kan skylla på varandra. En annan skillnad är den mellan elever som invandrat till Sverige efter ordinarie skolstart och de som bott i Sverige sedan skolstart.

Socioekonomiska kriterier bör styra fördelningen av resurser till skolorna. Det är sedan länge väl känt att barn i rika kommuner med hög andel akademiker klarar sig bättre och att barn i fattiga kommuner med låg andel akademiker klarar sig sämre.

Det är viktigt även för skolans personal att skolan förstatligas för att öka möjligheten till rörlighet för lärarna. Idag hindrar ”sist in först ut” reglerna rörligheten och konkurrensen om lärarna.

Svenska skolelever behöver bra arbetsmiljö – duktiga engagerade lärare med bra löner och kontinuitet i lärarkåren. Lärarna OCH ELEVERNA skall inte utsättas för den enskilda kommunens dåliga ekonomi.

Den nyligen redovisade Pisa-undersökningen om svenska elevers resultat är starkt oroande och åtgärder måste till!

 

 

 

Berne Klysing

Folkpartiet Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.