Seger eller död hand?
En jätteseger för öländsk naturvård, jublar samhällsbyggnadschefen Göra Borgö över Mark- och Miljödomstolens överkörning av Länsstyrelsen. Hur kan nu bostadsbyggande vara något som främjar öländsk natur? Jo, Borgö ser igenväxningen av Öland som det stora hotet mot miljön. Att träd står i hundra år, men hus i tusentals år tycks inte spela någon roll. Att bygga med naturvårdsåtaganden och skötselområden mellan husen tycks ge klartecken för byggen i känsliga områden.
Låt oss vidga perspektivet till hela norra Öland. Länsstyrelsen vill skydda strandmiljön upp till 300 m. Borgö vill att kommunen själv skall kunna avgöra var undantag från 300-metersgränsen kan göras. Han hävdar att Länsstyrelsen lägger en död hand över Öland. Den västra kustvägen med nära havskänsla betraktar han som en naturlig gräns för byggandet. Omedelbart öster om denna väg vill han alltså kunna bygga nytt förutsatt att där redan finns samlad bebyggelse. Och sådan finner Borgö att det finns inom åtta områden från fyren ner till Stora Rör! Deklarationen: Även om strandskyddet undantas i föreslagna områden är det inte liktydigt med att områdena är tänkta att exploateras fullt ut, lugnar inte oss. Parkliknande områden mellan husen räddar inte det öländska landskapets särart. Tänk er hus och nya kvarter utgående från den vackra kustvägen? Borgös uttalade vurm för Mälardalens strandnära bebyggelse avskräcker. Men det stämmer däremot utmärkt väl med regeringens beslut att anslå 23 miljoner per år för att genomföra särskilda informations- och kompetensinsatser om hur kommunerna ska tillämpa de nya strandskyddsreglerna för attraktivt boende. Ja, du läste rätt: ska tillämpa! När Palme 1972 anklagade högerledaren Bohman för att driva det personliga ägandets frihetslidelse kunde man väl inte tro att just detta 40 år senare skulle bli samhällsnorm.
Med undantag för kustsamhällen och fiskelägen finns det ingen som helst tradition på Öland att bygga vid vattnet. Byarna ligger i skydd för vind och fåk. Önskar man främja ett åretruntboende, så bör man med alla medel stimulera detta i anslutning till byar och samhällen, där service redan finns. Att kunna luta sig mot Länsstyrelsens beslut att skydda stränderna borde kunna ses som en trygghet, jämfört med de förmodade mängder av ansökningar som kan förväntas när man aviserar kommunalt ställningstagande i varje enskilt fall? Men det finns verkligen också anledning att se Länsstyrelsens ambition att förskjuta byggandet 300 m in, in i skogsdungarna, innanför strandvallar, in i vindskyddat område, inte bara som en åtgärd för att värna landskap, djur- och växtliv. Det ger samtidigt obegränsad tillgång till naturen för såväl boende som turister. Underskatta inte potentiella bebyggares känsla för att det är den orörda kusten som lockar! Ingen får ändå Mälardalens egna brygga med båt, men på avstånd kan varje nybyggare i detta flacka landskap från sitt hus njuta av den orörda stranden. Var i Sverige; var i Europa; var i hela världen är detta möjligt?
När man frågar dagens besökare från Mälardalen om vad de ser som det unika med Öland, får man ofta svaret: Ni har kvar det vi har förlorat!
Vänsterpartiet
i Borgholm
Ulf Lafveskans
Arne Tärnblom