Samverkan som kom av sig

I förra veckan invigdes allaktivitetsparken i Löttorp. Roligt på ett sätt och tråkigt på ett annat.
Publicerad 13 november 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ilko Corkovic invigde allaktivitetsparken.
Ilko Corkovic invigde allaktivitetsparken.Foto: Carin von Post

Planeringen runt parken har pågått under flera år så det är roligt att den äntligen har kommit på plats. Men det tråkig är hur den demokratiska arbetsprocessen har fungerat, eller rättare sagt inte fungerat.

Allaktivitetsparken är ett samverkansprojekt mellan Borgholms kommun och Högby IF.

Kommunen står i och för sig för den största kostnaden, men det är fortfarande ett samverkansprojekt där Högby IF bidrar med cirka 30 procent av kostnaden tack vare stöd från Smålandsidrotten och Sparbanksstiftelsen.

Under arbetets gång har representanter från kommunen, Högby IF och Smålandsidrotten varit i Färjestaden och tittat på deras allaktivitetspark för att få inspiration och det har varit arbetsmöten med såväl Högby IF som ungdomarna på skolan och medborgarna. Till slut var det då äntligen dags att knyta ihop säcken och förverkliga det som man kommit överens om.

När representanter från Högby IF följer arbetet inser de att föreningen är överkörd, att de löften om möjlighet att önska/bestämma/påverka var helt tomma. Inget önskemål om vare sig redskap, material eller placering har uppfyllts, trots att det finns så mycket idrottskompetens i föreningen. Utrustning för de yngre saknas helt. Och detta utan någon som helst kommunikation och/eller återkoppling till föreningen. Det kallar inte vi samverkan!

Kommunens vision är: Med gemensamma krafter utvecklar vi hela Borgholms kommun till något vi är stolta över. Nu och för framtiden.

Vi i Framtid Öland är stolta över kommunens vision, men vi måste leva upp till den också. Vi anser att ett väl fungerande samarbete är det finaste och viktigaste man kan ha när det gäller att utveckla en kommun. Men det är också något som man måste vårda väl om det ska fungera. Hur svårt kan det vara?

Trots besvikelsen över bristen på samverkan hoppas vi naturligtvis på att allaktivitetsparken blir en succé och att den kommer att användas flitigt av såväl unga som gamla, för både lek och träning året runt!

Ps. Om det är samma arbetssätt som planeras för den kommande allaktivitetsparken i Borgholm, lyssna och för en dialog. Även om det tar lite tid så lönar det sig i längden.

Framtid Öland genom Annette Hemlin och Torbjörn Johansson