Annons

”Så hård är faktiskt tillvaron”

Insändare • Publicerad 11 september 2007

Vår nyhetsbevakning fångade upp att vår organisation, Fordons Komponent Gruppen (FKG), hamnat i en , signerad Ulf Hedman. FKG förekommer ofta i media, men aldrig tidigare i en inramning så full av märkliga verklighetsuppfattningar med rasistiska undertoner som i denna krönika. Det vill vi gärna kommentera.

Bakgrunden är Trelleborgs beslut att avveckla verksamhet i Mörbylånga, ett beslut som vi som branschorganisation inte har några synpunkter på. Samtidigt förstår vi mycket väl att nedläggningar av verksamheter skapar problem för många, såväl enskilda som kommuner, och vi känner inte till något fall där ett företag gjort sådant med glädje. Men ibland är det nödvändigt för att man skall överleva långsiktigt. Ja, Ulf Hedman, så hård är tillvaron i konkurrensutsatt verksamhet, att har man inte tillräcklig lönsamhet så går man i konkurs, förr eller senare. Vi har i vår bransch, fordonsindustrin, varit rätt förskonade från konkurser i Sverige, i motsats till till exempel USA. Bakgrunden är att fordonsindustrin är en global industri med stenhård konkurrens. Detta gäller både fordonstillverkare och leverantörer. För leverantörerna innebär det bl.a. krav på prissänkningar varje år på 4-5 procent, trots ökande löne- och materialkostnader. Det innebär naturligtvis att man varje år måste rationalisera kraftigt och jobba stenhårt för att utveckla produkt, produktion och personal. De stora möjligheterna att växa finns främst på de utländska marknaderna. Men då måste man vara konkurrenskraftig.

Annons

FKG är sedan mer än 20 år branschorganisation för de skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin och vi arbetar på många olika sätt för att branschen skall växa i Sverige och utomlands. Det var för att stötta företagen i internationaliseringen som FKG 2001 startade de så kallade Go Global projekten och vi har genomfört ett 30-tal projekt sedan dess. De flesta projekten syftar till att träffa nya kunder, men också till att hitta nya inköpskällor i andra länder. Ett av de första var projekt ”Estland” som Ulf Hedman ironiserar över. Det gjorde dock inte Aftonbladet som var med oss i Estland. Sverige är ett högkostnadsland i Europa. Det betyder bl.a. att vi har svårt att konkurrera med produkter där löneinnehållet är stort. Vi har det betydligt lättare när det gäller automatiserad produktion. Då resonerar företagen så här. Jag skaffar mig en produktionsenhet i ett land med låga lönekostnader och lägger dit den produktion där jag inte är eller kan bli konkurrenskraftig. Då kan jag behålla mina marknadsandelar på hemmamarknaden. Hellre det än att en utländsk konkurrent gör samma sak och slår ut mig helt och hållet. För då ryker min svenska verksamhet också.

Många leverantörer har agerat på det här sättet och faktum är att de företagen växer både i Sverige och utomlands. Eller som ett företag med produktion i Litauen och två enheter i Sverige uttryckte det: ”Nu kan vi vara med och slåss om volymer där vi tidigare inte hade en chans.” Vi kan göra dig djupt besviken Ulf. Kvalitet och leveranssäkerhet är lika bra i Estland, Litauen och Polen som i Sverige. Det skeppas inga containrar fram och tillbaka. Säkerhetslager var det länge sedan vi hade i den här branschen. Produktionssystemen i världens fordons-industri är mer sofistikerade än så, även i Estland, Litauen och Polen. Vad som är mera allvarligt för vår konkurrenssituation är att dessa länder har mycket välutbildad arbetskraft och bra utbildningssystem, samtidigt som Sverige har brist på kvalificerad personal och ett skolsystem som hamnat på efterkälken jämfört med omvärlden. Just nu finns det företag som ser sig om efter kapacitet utomlands eftersom man inte hittar rätt kompetens i Sverige.

Sveriges leverantörsindustri omsätter långt över 100 miljarder kronor och har 80 000 anställda. Vi exporterar över 20 procent av vår produktion. För att utveckla vår konkurrenskraft måste vi bland annat fortsätta satsningen på forskning och utveckling samt ta vara på möjligheterna i internationaliseringen. Industrin måste stöttas av ett utbildningssystem som är internationellt konkurrenskraftigt. Tillgången på riskkapital måste förbättras. Gör vi detta, och kanske mer därtill, kan industrin utvecklas till fromma för både sysselsättning och lönsamhet. Gör vi som Ulf Hedman, bygger våra argument på myter om hur verkligheten ser ut inklusive andra människors bristande förmåga, då kommer vi att bli överkörda av polacker, rumäner och kineser. Dom är nämligen lika kloka som vi är.

Fordons Komponent Gruppen

Svenåke Berglie, VD

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons