”Riktiga siffror om Alungården”

Insändare • Publicerad 4 juni 2008

Svar till Hans Sabelström

En ombyggnad av Alungården så att den uppfyller alla arbetsmiljökrav kommer att ligga mellan 30-35 miljoner kronor. Driftskostnaden per plats blir cirka en miljon kronor. När det sedan handlar om den miljon kronor som socialförvaltningen får betala för tomma lägenheter så avser summan alla de 19 tomma platser vi hade för två veckor sedan beräknat på årsbasis. Uppgiften fick vi av kommunens ekonom Marcus Gustavsson på senaste nämndsammanträdet.

Sedan har du, Hans Sabelström, nog missuppfattat situationen om du tror att en äldre person i kommunens södra del per automatik får en bostad på Alungården. Jag föreslår att du kontaktar socialchef Agneta Thomsson så får hon förklara för dig hur det går till. Det betyder att om Alungården verkligen byggs om så är det inte alls säkert att en boende i Degerhamn eller Grönhögen kommer dit.

Jag vill än en gång understryka att jag inte har hittat på olika summor för att på så sätt sätta käppar i hjulet för en eventuell ombyggnad av Alungården. Samtliga uppgifter härrör alltså från förvaltningen.

Sedan är jag förvånad över att du inte tar ställning för hur kommunen skall göra med andra boenden. Enligt kommunalrådet Kent Ingvarsson innebär ett öppnande av Alungården att en annan enhet kommer att stängas. Troligtvis blir det då det alldeles utmärkta demensboendet Villa Viktoria som stängs. Ett öppnande av Alungården kommer att få konsekvenser för någon annan enhet.

Claës Brolinson

ordförande socialnämnden i Mörbylånga kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.