Annons

Replik till Rolf Edmark från kommunalrådet Ingvarsson

Insändare • Publicerad 27 augusti 2007

Beträffande mina frågor till ÖTAB så vill jag bara göra följande förtydligande. Jag har naturligtvis min fulla rätt som ansvarig för en av delägarna att efterlysa den information som jag anser att vi i Mörbylånga kommun behöver för att fatta beslut.

Om man som ägare på sex månader inte erhåller någon som helt ekonomisk information från ett bolag som man är delägare i och också har ett visst ekonomiskt ansvar för så tycker jag att det är mitt ansvar att efterfråga detta. Om ordförande i bolaget tycker detta är ett intrång i verksamheten så tror jag att han missuppfattat sin roll som ordförande. Vi har ju ytterligare framställningar från ÖTAB till kommunerna om mer pengar till utveckling av verksamheten. Och det beslutet kommer inte att bli lättare om vi inte kan redovisa det ekonomiska läget för bolaget.

Annons

När det sedan gäller mitt uttalande till Ölandsbladet om vilka konsekvenser ett nej skulle få om kommunerna ej beviljade de sökta 1,8 miljonerna kan man ju se det ur olika perspektiv. Man behöver inte vara så särskilt bevandrad i ekonomi för att förstå vilka konsekvenser ett sådant beslut skulle medfört. Här har ju ordföranden med flera andra och jag olika synpunkter. Men jag anser med den erfarenhet jag fått i mitt tidigare yrkesverksamma liv, att likviditetsbrist är det värsta ett företag kan råka ut för.

När jag lämnade ÖTAB som ordförande var inte likviditeten den bästa varför ett nej från kommunerna skulle varit förödande. Det är ju så att är det brist i likviditeten och man inte kan betala sin skulder är man automatiskt skyldig att upprätta en kontrollbalansräkning. Kommunerna hade redan i mars betalat ut hela uppdragsersättningen i förskott, så visst hade ÖTAB likviditetsproblem redan då? Det skulle aldrig falla mig in att dölja verkligheten i detta ärende. Att det sedan är tidningen som sätter rubriken på artikeln är ju inte något som jag kan eller heller skulle påverka. Här har ju jag och Rolf Edmark olika synpunkter om hur pressen sköter sitt uppdrag som kritisk granskare av bland annat hur kommunerna sköter sina verksamheter.

Kent Ingvarsson

Kommunstyrelsens ordförande Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons