Annons

”Rätt beslut togs om Koviken”

Insändare • Publicerad 15 mars 2007

INSÄNDARE

Med anledning av kalmarbon Ronny Nilssons ansökan om att bygga vid Koviken i Isgärde, har jag plockat fram gamla tidningsartiklar från 1982. Lokaltidningarna skrev då mycket om en planerad fritidsby, på samma område där nu Ronny Nilsson önskar bygga, men utanför strandskyddsområdet.

Annons

Dock avslog kommunen byggandet av en fritidsby. Anledningen till avslaget var enligt Mörbylånga kommuns dåvarande ordförande i Byggnadsnämnden, den starka opinion i bland annat Isgärde som motsatte sig planerna. Det var således kommunen som avslog byggärendet. 1992 avslogs också en byggnadslovsansökan på det aktuella området, denna gång av Länsstyrelsen på grund av standskyddsdispensen. Vad gäller Koviken är således Länsstyrelsens aktuella beslut logiskt.

Både kommun och Länsstyrelse har gått på samma linje vad avser Koviken. Den lokala opinionen är entydig. Vi kan således konstatera att rätt beslut tagits vad gäller Koviken.

Ölands botaniska förening skriver vad gäller Koviken, bland annat: ”I dagsläget är det nästan omöjligt att gå längs kusten på västra sidan från Saxnäs i söder till Stora Rör i norr eftersom ett flertal fastigheter har sjötomt ända ner till havet och effektivt spärrar av tillträde till strandområdena.”

Detta yttrande kan säker tillämpas på många platser på Öland. Jag hoppas att Ölandsbladet, i likhet med flertalet av dess läsare är intresserad av att vi inte överexploaterar vår ö. Om det sedan är kommunen eller Länsstyrelsen som styr, kvittar mig lika, så länge besluten är väl underbyggda, utifrån gällande lagar, och väl förankrade i de lokala opinionerna!

Peter Lindström

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons