Annons

Rädda förskolan i Södvik

Insändare • Publicerad 24 februari 2014

I skymundan av kommunens debacle med skolskjutsupphandling och destinationsutvecklare pågår ytterligare en nedmontering av servicen på norra Öland. Förskolan Gläntan i Södvik är, utan större kännedom bland allmänheten, på väg att läggas ner och flyttas till Löttorp.

Om detta genomförs kommer det att få omedelbara konsekvenser i form av att barnfamiljer flyttar från norra Öland och i minst ett fall från kommunen. Det säger sig självt att det inte kan fungera att skjutsa barnen från Södvik eller Föra till Löttorp och sedan åka till arbetet i Borgholm eller Kalmar. Ni kan ju tänka er vilken påfrestning för familjetid, ekonomi och inte minst miljön det skulle innebära.

Annons

På längre sikt kommer det även att påverka Åkerboskolan, när många väljer förskola i Köpingsvik eller Borgholm och det då blir det naturligt att även gå i skolan där.

För att rädda Åkerboskolan är det helt nödvändigt att ha kvar Gläntan i Södvik-/Persnäsområdet.

Bakgrunden till hotet om nedläggning är att lokalen som kommunen hyr för verksamheten är uppsagd. Detta har skett i samförstånd med hyresvärden och redan våren 2013 var kommunen klart medveten om att man behöver hitta ny lokal. Ett år har alltså kommunen haft på sig att hitta ny lokal, men engagemanget verkar, milt uttryckt, lågt. Är det konspirationsteoretiskt att misstänka en dold agenda att försöka få Gläntan till Löttorp, eller är det bara alltför tydligt?

Det bör sägas att det redan 2008, när Södviksskolan lades ner, påtalades att kommunen rimligtvis borde utnyttja den gamla skolans lokaler, men i stället skrev man på ett nytt hyresavtal för befintliga lokaler. Man valde att låta skolan stå tom, kosta pengar och se allmänt ovårdad ut, samtidigt som man betalar hyra för Gläntan. Känns förfarandet igen i samband med Ekbacka? Det är också något märkligt att man beslutar att lägga 25 miljoner kronor på lyxrenovering enligt ”2014 års standard” till politiker och tjänstemän medan Runstens förskola får leva i ovisshet och otjänliga lokaler och även Gläntan nu riskerar att läggas ned. Hur kan man i beslut efter beslut låta bli att satsa på de barn och familjer som är vår framtid? Vem vågar bosätta sig i Borgholms kommun med den osäkerhet som ständiga nedläggningshot och obefintliga satsningar utgör? Åkerboskolan har väl haft ”1960 års standard” sedan den byggdes…

Föräldrarna har gjort ett jättejobb och tagit fram ett flertal lösningsförslag till lokalfrågan och nu måste vi bevaka vilka partier och politiker som står upp för norra Öland och vill rädda kvar Gläntan.

 

 

 

Interimstyrelsen

Framtid Öland

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons