Om skolavslutningar

Insändare • Publicerad 23 maj 2011

Nu är diskussionerna på gång igen om vårens skolavslutningar ska hållas i kyrkan eller i någon annan lokal. Under mina 25 år som behörig musiklärare var det aldrig någon diskussion om detta. Det var självklart att avslutningen för alla stadier i grundskolan skulle hållas i kyrkan. Vad jag kommer ihåg så var det någon präst med och psalmerna ”Den blomstertid nu kommer” och ”I denna ljuva sommartid” sjöngs. Körerna på låg, mellan -och högstadiet hade sina sångprogram.

Kyrkan var välfylld med föräldrar och övriga intresserade, vänner och släktingar till barnen. Men sådant passar inte Vänsterpartiet i Mörbylånga och framför allt inte insändarskribenten Elisabet Cima Kvarneke. Hon skriver i tidningarna citat: ”att det kan upplevas som en kränkning att ta emot välsignelsen mot sin vilja att det ska vi ju inte ha i skolans värld”. Det här citatet är så klumpigt och intelligensbefriat så man nästan storknar. Hur skolan håller sina avslutningar har politikerna inte med att göra, det är upp till lärare och skolledning att bestämma.

Svenska kyrkan är ju till för alla som vill deltaga, det gäller även invandrare med en annan trosuppfattning än vår evangeliska-lutherska. Så, Elisabeth Cima Kvarneke, du och dina vänsterpartister råder jag att inte ändra på saker som fungerar. Ta istället itu med problem i samhället som behöver åtgärdas, det finns mycket sådant och låt barnens avslutningar vara i fred.

Gudrun Klingstedt

Färjestaden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.