Annons

Om kommunalrådens löner

Insändare • Publicerad 19 september 2007

Efter att ha arbetat som journalist på Öland sedan 15 september 1980 vill jag gärna göra följande inlägg i diskussionerna kring kommunalrådens löner.

Salig Ivar Nilsson, som omnämns i ledarsticket den 11 september, och som var legendomspunnet kommunalråd i Borgholm, hade redan på 1980-talet helt klart för sig hur den här frågan skulle lösas. Hans lön låg alltid en lönegrad högre än den bäst betalde tjänstemannens. På det viset slapp man tveksamheter. Efter att ha följt en lång rad öländska kommunalråds – inklusive de nuvarande – arbetsinsatser på nära håll, har jag följande åsikt i ärendet:

Annons

Det är väl alldeles självklart att den som har yttersta ansvaret för en kommuns väl och ve, också är bäst betald. De demokratiskt valda ”kommuncheferna” har faktiskt väldigt tunga arbetsuppgifter. De är ju i tjänst ofta mer eller mindre dygnet runt.

Till sist en liten sann historia om salig Hardy Petersson, kommunalråd i Mörbylånga och även känd som ”Hardy den Hårde i södra motet”. Det var den gången några politiker i Mellansverige hade fifflat med sina kontokort. En av de större tidningarna på fastlandet skickade sin mest bitske skjutjärnsjournalist till Mörbylånga för att ställa Hardy P mot väggen. Ungefär så här blev intervjun:

– Jag kräver att få se specifikationerna över dina kortköp.

– Jag har inget kontokort, svarade Hardy

– Det var märkligt. Då kräver jag att få se specifikationerna över ditt representationskonto.

– Jag har inget ”reparationskonto”, sa Hardy som var en riktig spjuver.

– Hur gör du då när kommunen ska bjuda gäster på mat?

– Då går vi ner till Skansenskolans matsal och då betalar jag ur egen ficka. Det har hänt, låt mig se, tre gånger det senaste året.

Det blev ingen skandalartikel i den stora tidningen.

Acke Sandström, Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons