Ölänningarna ska inte betala för fastlänningarnas hemtjänst

Insändare • Publicerad 23 juni 2010

Varje år tar Borgholm och Mörbylånga kommun emot flera tusentals sommargäster. Detta är ett positivt inslag som skapar både arbeten och god ekonomi här på Öland.

Däremot medför det så kallade vistelsebegreppet ett problem. Detta medför nämligen att vi på Öland måste lägga våra invånares skattepengar - miljontals kronor varje år - på att erbjuda sommargäster som inte är skrivna i någon av våra båda kommuner stöd- och hjälpinsatser som exempelvis hemtjänst. Detta är en dyr historia där vi tvingas att använda pengar som behövs inom vård och omsorg, inom skolan, snöröjning, gatubelysning och annan verksamhet.

Socialdemokraterna gjorde aldrig något för att förändra denna orättvisa, men nu har Alliansregeringen tagit tag i situationen. I en nyligen presenterad promemoria tydliggörs att om en person i behov av stöd- och hjälpinsatser vill bo en period hos oss här på Öland och är skriven i en annan kommun, är det hemkommunen som ska bära det ekonomiska ansvaret. Liknande bestämmelser kommer även att gälla för LSS-insatser.

Detta besked är positivt för både Borgholm och Mörbylånga kommun eftersom det därmed frigörs ett antal miljoner kronor varje år som vi kan investera i våra egna verksamheter som barnomsorg, de äldre och infrastruktur. Samtidigt är alla våra sommargäster hjärtligt välkomna att fortsätta gästa Öland - givetvis även de i behov av stöd- och hjälpinsatser.

Eva Karlström

Ordförande (M), Borgholm

Henrik Yngvesson

Landstingsråd (M), Färjestaden

Jan R Andersson

Riksdagsledamot (M), Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.