Ölandshästen, en avelsprodukt

Insändare • Publicerad 2 mars 2009

Gotlandsrusset är Sveriges äldsta hästras. Redan 3 000 år före Kristus finns det belägg för att den fanns på Gotland. Russets anfader är tarpanen en vildhäst som är utdöd. Den sista tarpanen dog i fångenskap i Ryssland 1918. Russets förfäder följde inlandsisens iskant och vandrade in i södra Sverige och till Öland o Gotland. På fastlandet invandrade hästar också från norr; det var hästlinjen efter Przewalski den asiatiska vildhästen som än i dag finns i vilt tillstånd i Centralasien och i en del djurparker bland annat i Sverige.

Ölänningarna vill ny återskapa sin utdöda ölandshäst eller ölänningen och importerar hästar från Estland. Föreningen som vill återskapa ölänningen anser sig ha belägg för att Estlandsponnyn har gener från den utdöda ölänningen.

Jag tror, märk väl tror, att de har fel. Vill man återskapa en ”ölänning” och vill särskilja sig från gotlandsrusset, vilket troligen är rätt, så är en korsning mellan prezewalskihäst och gotlandsruss kanske den väg man skall gå. Jag tror att ölandshästen ursprung är en korsning mellan de två linjerna, tarpanen och prewalski. Den öländska kungshästen är en avelsprodukt. Belägg för mitt troende är en bild hämtad från boken: ”Ölandshästar” sidan 32, där en av hästarna har en stående man liksom prezewalskihästen har.

Gotlandsrusset har under årens lopp korsats med bland annat en orietalisk häst, vilket inte är helt fel då de orientaliska hästarna i grunden härstammer från tarpanen. Vad som är fel är att gotlandsrusset även har korsats med en engelsk ponny (General Reval) för att få större russ.

På Öland vill man också ha större hästar och då är frågan om det är det som skapat intresset för Estlandsponnyn?

Vi har haft som mest 17 russ och när vi avvecklade vårt jordbruk hade vi 7. Ingen av russen hade deltagit i någon premiering då idealet för domarna var ett smäckert russ långt ifrån ursprungsrusset. Vi bedrev så kallad ”buskavel” enligt experterna. Min passion är hästar och framförallt hästarnas ursprung. Ölandshästen har väckt mitt intresse sedan jag flyttade till Västervik.

Nils Ronquist

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.