Öland i en Sydsvensk region

Insändare • Publicerad 28 oktober 2011

Sedan Landsting och Regionförbund gett sin avsiktsförklaring om att Kalmar län bör ingå i en blivande Sydsvensk region, lutar det starkt åt att detta också blir den slutliga lösningen. Landskapet Öland inlemmas därmed i en Sydsvensk region.

Det är svårt att tänka sig en annan regionbildning. Större delen av Kalmar län är naturligt och traditionellt kopplad till både Kronobergs och Blekinge län, vilka båda län i sin tur har goda förbindelser med Skåne län. Samverkan mellan de nämnda länen förekommer redan inom områden som bland annat rör kommunikationer, sjukvård, polisväsende och undervisning. Flera Sällskap och föreningar är gränsöverskridande. Det nystartade Linnéuniversitet med verksamheter i både Kalmar och Kronobergs län vore olyckligt att splittra på två olika regioner.

Öland då, hänger det vid sidan av? Nej tvärtom, det finns mycket som talar för att goda och täta förbindelser existerat sedan urminnes tid mellan Öland och övriga landområden i den blivande Sydsvenska regionen. Kommunikationen med Öland skedde förr i tiden sjövägen, vilket oftare var mycket snabbare än över land och avstånden till resmålen kunde göras långa.

Namn på orter och byar som uppkommit ur sydsvenska dialekter ger stöd för att Öland haft tidiga kontakter med närområdena. I hela den Sydsvenska regionen stöter man sålunda på namn med slutstavelser, som är mycket vanligare här än i övriga Sverige. Till typiska slutstavelser i sydsvenska by- och sockennamn hör bland annat –rum, -stad, -inge, -lösa, -löv, -hult och –ryd (-röd). De öländska bynamn, som slutar på nämnda stavelser, är lika vanliga här som i Skåne och avslöjar att människor i svunnen tid rört sig mellan Öland och Skåne. Namnsättningen skedde således långt före den omfattande invandring, som pågick från Österlen till Öland i slutet av 1800-talet.

Notabelt är att en blivande Sydsvensk region får en ovanligt lång sammanhängande kustremsa. Inräknat kusten runt Öland lär ingen annan av de tilltänkta storregionerna i Sverige kunna uppvisa en lika lång kuststräcka som Sydsverige. I ett par tre mil brett band innanför kustlinjen räknat kommer dessutom ungefär hälften av den blivande regionens befolkning att bo, vilket ger regionen en tydligt marin prägel.

Den sydsvenska kusten har ett stort antal hamnar, varav många av de mindre finns på Öland. Hamnarna ligger bra till för export och import av varor från destinationer på andra sidan Östersjön eller längre bort. I en region får man anta att det inte bara blir samarbete mellan regionens olika hamnar utan även inom andra verksamheter, vilket till regionens fromma resulterar i ökad produktivitet och i förlängningen fler skattekronor att förvalta. Förbättrade sjö- och landförbindelser inom den Sydsvenska regionen ökar även tillfällena för befolkningen att företa resor till både Danmark och den övriga kontinenten.

En strävan till närhet, goda kommunikationer och en likvärdig samhällsservice för människor bör vara vägledande, då nya regioner skapas.

Lars Ljunggren, Algutsrum

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.