Annons

ÖB:s vd bemöter Rolf Edmark: ”En skamlös smutskastning”

Insändare • Publicerad 22 augusti 2007

Med anledning av herr Edmarks påhopp på hela Ölandsbladets redaktion, cirka 17 medarbetare (journalister), ska jag nedan göra en sammanställning angående hur vi arbetar på Ölandsbladet och hur vi har hanterat herr Edmark såsom offentlig person.

När herr Edmark valdes till ordföranden i bolaget Ölands Turist AB hade vi kännedom om herr Edmarks tidigare förflutna inom tidningsvärlden. Det beslut vi då fattade var, att vi skulle ligga lite lågt för alla gör vi misstag. Tyvärr, visade sig rätt snart att konflikt mellan herr Edmark och personalen på Ölands Skördefest hade uppstått. Vi tillsammans i ledningen fattade då beslutet att granska herr Edmark ytterligare. Detta enbart för att de styrande på Öland och allmänheten skulle få uppgifter om herr Edmarks tidigare förehavande.

Annons

Vad har sedan hänt? Herr Edmark kontaktade företagets huvudägare och lämnade följande uppgifter till honom, att jag och Kurt Lundgren är en katastrof som ledare för Ölandsbladet. Jag och Kurt Lundgren kan dock leva med sådana påhopp. Oss bekommer inte Edmarks oförskämdheter det minsta. Dessutom borde herr Edmark med sin kunskapsnivå känna till, att Ölandsbladet har egen styrelse och att han skall skriva dit, inte till bolagets ägare. Ölandsbladets styrelse fattar därefter beslut, huruvida jag och Kurt Lundgren är lämpliga att leda Ölandsbladet.

Efter min lugna och trevliga semester slutade den med att herr Edmark e-postade till tidningens redaktion varvid han dömde ut samtliga våra journalister. Citat : ”Det är mig tusan märkligt att ni amatörjournalister på ÖB aldrig kan skriva rätt och det man säger Men ni är just amatörer och inte proffs i yrket, det märks varenda gång man gör misstaget att uttala sig just för er.” Jag har aldrig under mina år som företagsledare på Ölandsbladet varit med om något liknande, en sådan nedvärdering av våra hårt arbetande medarbetare på tidningen. Tyvärr, kanske är det på det viset, att den stackars herr Edmark tillhör kategorin människor som alltid blir missförstådda?

Ölandbladets utveckling under 1990 och 2000 upplagemässigt.Denna katastrofala ledning och dessa amatörjournalister, lyckades under hela 1990-talet bibehålla och öka upplagan på tidningen Ölandsbladet. Enligt  den lista, som Pressens Tidning upprättade, kom Ölandsbladet på 8:e plats under 1990-talet upplagemässigt av alla landets tidningar. År  2000 uppnådde Ölandsbladet högsta upplagan någonsin med en upplaga på 9 000 ex. Detta med samma ledning och journalister. Under de år jag och Kurt Lundgren har arbetat tillsammans har Ölandsbladets upplaga ökat med 1 200 ex. Ölandsbladet har som uppgift att skriva för sina läsare och inte för journalister. Detta är troligtvis vårt framgångskoncept.

Sammanfattning.I framtiden undanber vi oss från Ölandsbladets ledning smutskastning av våra medarbetare, vilka gör ett mycket proffsigt arbete. Herr Edmark såsom före detta tidningsledare måste ha erfarenhet nog att inte smutskasta en hel yrkeskår. Jag och Kurt Lundgren tycker att det är skamlöst av herr Edmark att smutskasta våra medarbetare på detta sätt, framför allt från en person vars tidningskarriär slutade med ett riktigt magplask.

Ölandsbladet firar i år sin 140-årsdag. Detta är lång tidsperiod för tidningen och vi kommer att leva vidare och frodas som företag, och vi kan härmed försäkra att vi inte på något vis kommer att anlita herr Edmark som konsult. Detta lovar jag och Kurt Lundgren högtidligen våra läsare. Vår målsättning, den vi har haft tillsammans under 15 år, är att Ölandsbladet ska vara en tidning för sina läsare och kritiskt granska makthavarna samt att bilda opinion tillsammans med våra läsare, som nu senast angående namnaktionen för en bättre TV-bild på norra Öland.

Lars-Göran Fält

VD/chefredaktör Ölandsbladet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons