Ny förskola i Runsten

Insändare • Publicerad 25 november 2013

Centerpartiet i Borgholms kommun beslutade på årsstämman i februari 2013 att Centerpartiet skall arbeta för nybyggnation av en förskola i Runsten.

Den gamla förskolebyggnaden, där Näktergalens verksamhet nu är, har avsevärt lägre standard inomhus och sämre och mindre utomhuslekytor än kommunens övriga förskoleverksamheter. Det är inte rimligt och definitivt inte jämställt för barn och föräldrar i Runsten. Utredningsarbeten och förslag har tidigare arbetats fram för nybyggnation av förskola i Runsten. I den långvariga processen gällande skolornas framtid på östra sidan har förslagen fått stå tillbaka i väntan på beslut. Besluten är tagna och nu satsar vi genom att bygga en skola för framtiden på östra sidan i Gärdslösa. Östra sidan är en viktig inflyttningsbygd med ökande barnantal.

Att investera en miljon kronor i nuvarande Näktergalens förskola, dvs en fd Löttorpshusmodul och en paviljong anser vi är slöseri med skattebetalarnas pengar. De 32 förskolebarnen i Runstens förskoleverksamhet har rätt till en lika bra förskola som alla andra barn i kommunen.

Vi vill möjliggöra en ny förskoleverksamhet i Runstens skolas nedre våning. Vi ser gärna en lösning som gör det möjligt för kommunen att hyra förskolelokaler, problemet är ett överklagande som försenar processen. Alternativet är som vi ser det att kommunen själv eller genom sitt helägda bolag Borgholm Energi AB bygger om delar av de fd skollokalerna till ny förskoleverksamhet.

En ny förskola mitt i byn i Runsten gör det möjligt att vara en fortsatt attraktiv inflyttningsbygd och kommunen kan därmed få fler inflyttande barnfamiljer och nybyggnation av villor på den tomtmark kommunen äger. Centerpartiets stämmobeslut är ett vinnande beslut för alla.

 

 

Ulrika Lindh ( C)

Eva Wahlgren (C)

Lisbeth Lennartsson ( C)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.