Nu måste vi göra allt för att utrota hungern!

Insändare • Publicerad 14 mars 2013

Det är en märklig värld vi lever i. Medan många av oss har fler prylar än vi har plats för och kastar mat för tusentals kronor går andra runt med gnagande hungerkänslor och en ständig oro för om de ska kunna ge sina barn mat.

Varje morgon går miljontals barn hungriga till skolan. Många är barn till fattiga småbönder i länder där jämställdheten har låg prioritet.

Statistik från FN:s jordbruksorgan, FAO, visar att om fler kvinnor fick möjlighet att bruka jorden på samma villkor som män kan skördarna i världen öka så mycket att mellan 100 och 150 miljoner människor skulle slippa gå hungriga.

Svenska kyrkans internationella arbete stödjer därför flera projekt som syftar till ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. I Guatemala erbjuds männen möjlighet att delta i seminarier om mansrollen.

– Innan kursen var jag som många andra män omkring mig. Jag saknade respekt för min hustru och mina barn. Kursen har motiverat mig att skicka barnen till skolan, att hjälpa till mer hemma. Att männen i det här samhället saknar kunskap leder till att de saknar respekt för sin familj, sina grannar och sina föräldrar, säger Henrique.

I Bangladesh får kvinnorna hjälp att organisera sig lokalt och utbildning i sina rättigheter. Utbildning och påverkansarbete bidrar också till att minska antalet tidiga giftermål vilket ökar unga kvinnors chans att få gå i skolan och skaffa sig en egen försörjning. Risken att bli gravid i alltför unga år minskar också, vilket bidrar till kvinnors och barns hälsa.

Svenska kyrkans internationella arbete vill ge fler familjer mat på bordet. För detta behövs pengar! Varje krona är värdefull! Varje loppmarknad, brödförsäljning, bössinsamling, kaffekollekt, konsert eller lokalrevy kan bli ett bidrag. Svenska kyrkans internationella arbete tänker samla in 38 miljoner kronor på sex veckor!

Vag gör då Svenska kyrkan på södra Öland? Välgörenhetskonsert, passionsandakter, bröd- risauktioner och en stor fasteinsamling på Ölands Köpstad den 15 mars kl. 14-17. Där man får träffa flera av våra medarbetare och församlingsmedlemmar som erbjuder olika aktiviteter med en önskan om att just du lämnar ett bidrag.  Insamlingsperioden avslutas med Palmsöndagens offergång.

Var med och bidra till fastekampanjen 2013 du också! Gör allt för att utrota hungern!

 

Leif Bengtsson

Kyrkoherde

Södra Ölands pastorat

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.