Nu måste politikerna sätta skolan först!

Insändare • Publicerad 17 mars 2014

Skolfrågan har gång på gång pekats ut som väljarnas viktigaste valfråga. Och det som väljarna tycker är viktigt vill politikerna prata om. Det märks. Partierna presenterar många skolförslag och det handlar om allt från fler läxor, rätt för lärare att låsa dörren vid sen ankomst eller att staten borde ta över skolan.

Men vad tycker svenska folket och lärarna att debatten borde handla om?

 

När vi frågar vad som är viktigast för att lyfta den svenska skolan så är det fyra åtgärder som anses viktigare än andra: tid för lärarna att planera och genomföra undervisningen, högre lärarlöner, satsningar på särskilt stöd och fler speciallärare/specialpedagoger samt mindre barngrupper och klasser.

Just nu haglar utspelen från regeringen och oppositionen kring satsningarna som de hävdar att de kommer att göra om de vinner valet. Det är svårt att skilja på de olika uttalanden, då både regeringen och Socialdemokraterna lagt fram liknande förslag.  Vi i Lärarförbundet tycker att dessa intentioner är positiva, men saknar fortfarande en satsning på högre lärarlöner för att mota en nationell lärarkris som inte längre står vid dörren, utan redan är här.

Den gemensamma nämnaren är att det handlar om investeringar som kan göra läraryrket mer attraktivt och förhindra kommande lärarbrist. Det handlar också om åtgärder som ökar elevernas möjlighet att få det stöd de har rätt till och måste få för att kunna prestera maximalt.

 

Vi i Mörbylångas lokalavdelning av Lärarförbundet är mycket glada över det gensvar och intresse vi i fått på vår inbjudan till en lunch där vi och förtroendevalda politiker ska diskutera skolfrågor vilket innefattar förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola.

 

Miljö, vård och omsorg, ungdomsarbetslöshet? Oavsett vilken hjärtfråga du har i valet så börjar det med satsningar på skolan. Med lärare som har rätt förutsättningar, gott om tid och resurser för eleverna. Att satsa idag är mer lönsamt än att reparera i efterhand. Därför uppmanar vi i Lärarförbundet alla politiker i Mörbylånga att sätta skolan först i valet med vallöften som gör skillnad.

Sätt skolan först, lyssna på svenska folket och lärarna och gör det genom satsningar som gör skillnad. Satsningar på kvalitet som ger lärarna och eleverna bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen.

Lärarförbundet Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.