Annons

Nu får farfar ta sig en hutt till maten

Insändare • Publicerad 27 april 2012

Onsdagen den 18 april tog Riksdagen ett beslut som ska träda i kraft den 1 juni 2012, då blir det tillåtet att på särskilda boenden servera alkoholhaltiga drycker till brukarna. Det blir tillåtet att servera spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker till en boende och besökare på särskilda boenden vid vilka måltidsservice tillhandahålls. Detta innebär att ett undantag görs från huvudregeln i alkohollagen om krav på serveringstillstånd. Med särskilda boenden avses de boenden för äldre människor och till vissa funktionshindrade som regleras i socialtjänstlagen.

Detta är ett mycket viktigt steg både politiskt och principiellt beträffande hur vi ser på våra äldre och deras rätt över sitt eget liv. Vid en första anblick kan lagändringen ses som ganska bagatellartad men bakom varje textrad i propositionen frigörs konkret frihet för den enskilde individen. Lagändringen handlar givetvis inte om att släppa alkoholen fri bland särskilda boenden utan någon form av kontroll och insyn. Istället handlar det om att för de äldre möjliggöra en lite godare festmåltid vid högtider eller när nära och kära kommer på besök. Den typ av kontroll som förslås i dagsläget är det som kallas egenkontroll, där stort ansvar och omdöme läggs på det särskilda boendet.

Annons

Det är med glädje vi välkomnar lagförslaget. Som frihetsförespråkande moderater känns det helt rätt att våra äldre ges möjligheten att avnjuta livets goda även i form av dryck på ålderns höst.

Jörgen Andersson, Riksdagsledamot (M), Västervik

Eddie Forsman, V.Ordf. Kommunstyrelsen (M), Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons