Nej till en kommun

Insändare • Publicerad 25 maj 2009

Under åren som gått har endast Räddningstjänsten och till en viss del Ölandsturist fungerat gemensamt.

Man började med att anställa en stadsarkitekt för båda kommunerna. Det höll i några månader, sen blev det en i varje kommun. Sen fortsatte man med en personalchef även det i några månader sen blev det en i varje kommun. Det var även tal om en Socialchef men det föll bort ganska snart.

Det senaste var ett Ölands näringslivskontor men det gick inte att komma överens, så det hyrdes ett externt kontor i Borgholm och ett i Färjestaden, men man fick ju varsin tjänstebil så man kan åka till varandra.

Sedan får vi i Mörbylånga en skattehöjning på 17 öre för ingen tror väl på en sänkt skatt.

Nu till röstningen. Varför tar inte de båda kommunledningarna tag i frågan och talar om för oss som ska rösta hur ska förvaltningsorganisationen se ut. Var ska den centralaförvaltningen finnas. Hur skall nämnderna sammansättas, hur stor skall fullmäktige vara.

Eller man ska ha tio ledamöter som i kommunalförbundet och ordförandens utslagsröst gäller det har ju hänt.

Kommunborgen! !! Det är ju viktigt att veta var den skall vara, men man kanske får sådana resurser att men bygger ett nytt kommunhus för ca 100-200 miljoner på lämplig plats.

Och ingen ska ju tro att södra och norra Öland drar någon vinstlott. Där är ju redan dåligt med satsningar och det blir troligen inte bättre.

Men man kanske skall göra som på Gotland, börja med ett antal kommundelsnämnder och så undan för undan skrota desamma.

NEJ tala om hur Ni styrande har tänkt hur storkommunen skall styras och inte bara en broschyr som visar för och emot och tycker att detta räcker för kommuninnevånarna som information.

Men jag hoppas att kommuninnevånarna inser att för närvarande är det inte ett läge att säga ja utan ett klart NEJ

Eddy Johnson (S),

Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.