När får vi se ölänningens marknad på Sveriges vackraste torg?

Insändare • Publicerad 27 september 2012

”Bondens egen Marknad” är ett etablerat varumärke sedan många år. Denna marknad finns i ett flertal städer, från Luleå i norr till Malmö i söder, och är inte minst i Stockholm ett populärt utflyktsmål under helgerna, i synnerhet nu i skördetider.

Ölands Skördefest, som är landets största, är även det ett starkt varumärke. Skördefesten lockar minst lika många besökare till Öland som en solig Midsommarhelg. Förhoppningsvis kommer även nyheten Öland Spirar att med tiden bli lika populärt.

Men vad händer däremellan? Under de fem månader, som följer, finns det utrymme för ytterligare spännande aktiviteter.

Här har jag en idé:

Etablera ett nytt evenemang: Ölänningens Marknad.

Denna marknad kan förläggas till lördagar i perioden maj-september (inklusive Skördefesthelgen). Marknadshelgerna kan ambulera mellan det

framtida ”Sveriges vackraste torg som öppnar sig mot havet” i Borgholm och det klassiska torget i Världsarvets Mörbylånga.

För att undvika att Ölänningens Marknad blir ännu ett i mängden av ”semestermarknader”, skall den vara öppen endast för ölänningar, bofasta och deltidsölänningar, och fokusera på varor som är närproducerade: odlat, mat, konst, hantverk, blommor.

Ölänningens Marknad kanske kan bli länken som förbinder Öland Spirar och Ölands Skördefest – med samma driftiga personer som projektledare.

 

 

Rolf Häggström, Löt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.