Annons

Några tankar om äldreomsorgen

Insändare • Publicerad 28 november 2011

Dagens äldreomsorg bygger på den tillit som kommunen driver, man blir sedan överrumplad när plötsligt andra vårdgivare kommer in och ska driva samma vård, fast med ett vinstintresse för företagen. Varför har riskkapitalisterna kommit in i äldreomsorgen?

Kan det bero på att det inte finns någon större kontroll, mindre uppföljning av att regelverken följs. Om jag har förstått det hela så behärskar riskkapitalbolagen mer än halva äldreomsorgen i Sverige. Politikerna får svårt att styra och kostnaderna stiger. Kundvalet som privatiseringen av äldreomsorgen bygger på, utgår från ekonomisk teori, om att konkurrens ökar kvaliteten. Problemet är bara att gamla sköra orkeslösa äldre har svårt att välja äldreboende när det ofta i akuta situationer behöver en snabb plats. Alla har inte anhöriga som kan hjälpa till. Alla anhöriga har inte kunskap att hjälpa till. Det riskerar att bli en klasskillnad där de informerade och de som har kapital blir vinnare. Så vill inte vi socialdemokrater ha det.

Annons

Enligt min uppfattning finns inga ursäkter för att äldreomsorg inte alltid ska drivas med äldres väl och ve och med allmänintresset som ledstjärna, utan att förmörkas av återkommande vårdskandaler till följd av att vinstintresset alltid måste få sitt i vårdaktiebolagen. Den är naiv som jämställer privat vård med kommunal vård, det går inte att likställa eftersom syftet med verksamheten i grunden är helt olika.

Rolf Berger (S) Södra Ölands Socialdemokrater

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons