Annons

Några fakta om Rällaskogen

Insändare • Publicerad 16 april 2012

Rällaskogen är unik med Öländska mått mätt.

Den befinner sig på ett mycket stort isälvsdelta med 25 m djup sand. Vattenföringen inom området är unik med alla källor som rinner fram nedanför branten. Sötvattensnäckan som härstammar från Litorinasjön, har sin enda lokal i dessa källor. Den fridlysta långbensgrodan finns också i skogen. Även den fridlysta ekbocken och ekoxen kan finnas i ekarna nedanför branten eftersom jag funnit och fotograferat en död ekoxehona i det nedhuggna ekskogsområdet.

Annons

Enligt Öl. Botaniska förening finns 4 intressanta arter: Kambräken Öl. Enda lokal för denna ormbunke. Ryl en hotad pyrola-art. Knärot rödlistad orkidé. Linnea sina rikaste Öl. lokaler. Dessa 4 försvinner om skogen avverkas. Speciella mossor finns. Gott om blåbär, lingon svamp. P.g.a. att allt växer på sand är det risk för uttorkning.

Området var på 1800-talet ett stort ek- och lövskogsområde där kreatur betade. I början på 1900-talet planterades tall. Fortfarande växer små ekar upp här och där i skogen.

Skogen har haft många ägare. De senaste är bröderna Eklöf som också äger Ekerum Golf & Resort. Tragiken är att man vill exploatera och bygga i skogen. Detta kommer naturligtvis att medföra stora negativa konsekvenser för växt djur och insektslivet. Dessutom för människor från när och fjärran och som har sitt viktiga rekreationsområde där. Skogen är en viktig lunga för Rällaområdet.

Rällaskogens vänner är absolut inte emot en utbyggnad och utveckling av Ekerums golfanläggning. Men man vill inte att det sker på bekostnad av Rällaskogen.

Dessutom hoppas Rällaskogens vänner på en positiv utveckling för Rälla, en utveckling som kommer att gynna hela området och även Borgholms kommun.

Tidningarna Barometern, Östran och Ölandsbladet redovisar resultatet av en enkät 2012-04-03 där man frågat 3000 turister vad som betyder mest och vad som lockar mest på Öland. Svaret blev den unika naturen och alvaret.

Låt oss alla satsa på och värna om Ölands unika, ovärderliga och oersättliga natur. Enligt min åsikt kan inget annat landskap i Sverige mäta sig med Öland. På Öland finns de flesta naturtyperna med undantag av fjäll och höga berg.

Birgitta Ruthberg-

Tillström

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons