Möte om Åkerboskolan blev Ilkos show

Det beslutades vid kommunfullmäktigemötet i januari att frågan om renovering/upprustning eller rivning/nybygge av Åkerboskolan skulle skickas tillbaka för att få bättre koll på konsekvenser samt för att kommunstyrelsen skulle "anordna ett offentligt möte om Åkerboskolan där allmänheten skulle få komma ordentligt till tals".
Publicerad 21 februari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin är kritisk till hur mötet i Löttorp hanterades.
Per Lublin är kritisk till hur mötet i Löttorp hanterades.Foto: Arkiv

Sistnämnda kräver naturligtvis att man anlitar en opartisk person som får leda mötet och att allas synpunkter vägs in och att man inte nöjer sig med att lyssna på bara dem som begär ordet. Lätt ordnat med mentimetertryckningar på mobilerna nu för tiden.

Men Ilko hann före kommunstyrelsen med att självsvåldigt på egen hand annonsera om ett "Informationsmöte om Åkerbo skola" där "kommunledningen" skulle vara på plats och informera och "svara på frågor". Dagen som valts för mötet var Alla Hjärtans Dag - en dag när de flesta kan förväntas vilja ha något annat och mer romantiskt för sig än att sitta på informationsmöte. Det verkar onekligen som att dagen var vald med den uträkningen att så få som möjligt av löttorpsborna skulle komma dit

"Kommunledningen" visade sig i detta fallet vara Ilko själv samt en tjänsteman som visade bilder, men som hade väldigt svårt att svara på frågor på annat än det som låg i linje med hur Ilko ville ha det. Mötet som följde blev sedan närmaste ett slags Ilko show, med Ilko som självutnämnd mötesledare. Bland annat så avsnäste han en politiker från norra Öland (med avvikande uppfattning mot Ilkos) med att denne var politiker och därför fick "vänta", men vad var då Ilko själv om inte just politiker? Så fort någon fått ordet så följdes det av Ilko som alltid skulle inflika med sin syn på saken. Med en sådan mötesledare är det få som känner för att yttra sig. Så till stor del blev mötet en munhuggning mellan politiker. Vi som kommit för att lyssna på vad ortsborna hade att säga blev inte mycket klokare än innan. Hade redan i förväg varnat för att mötet i Löttorp inte fick bli en Ilkos show, men det var precis vad den blev. Och där Ilko försökte få det hela avslutat så fort som möjligt "så att vi får dricka kaffe". Snacka om ett manipulerat möte!

Det var fler än jag som var mycket besvikna.

Dessutom hade Ilko tydligen även självsvåldigt ändrat sitt nybyggnadsprojekt till någon sorts modulvariant. Får Ilko fortsätta på det här sättet. så lär det väl sluta med att det "bidde ingenting", vare sig en upprustad eller nybyggd Åkerboskola.

Borgholms kommun behöver en ny och mer lyhörd ledning.

Per Lublin