”Mörbylånga och framtiden”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

Ibland undrar undertecknad vad som händer i Mörbylånga kommun, eller varför inte på Öland i stort, när man diskuterar det politiskt styrda.

Jag tänker ofta att man borde bryta upp dom gamla monopolen helt i till exempel Mörbylånga kommun, för vist måste det vara en form av monopol när det alltid och i alla tider är samma partier som utgör det styrande underlaget. Se bara till dagens situation där du har tre stycken relativt nya partier i kommunen. Låt vara att Miljöpartiet inte är nytt men Ölandspartiet och det förhatliga Sverigedemokrater är det och på något sätt verkar alla vara stöd åt en kommunstyrelse ledd av borgerligt styre oavsett om det sedan är Moderat, Center eller Folkparti som styr. År efter år så kommer även missarna och dom konstiga förklaringarna…

Ojjj... Glömde kolla planläggningen!!!

Ooops! Finns det ingen plan för Ungdomarna!

Vaaa! Finns det kommunala svartbyggen!

Jaså! Är inte skolan en egentlig skollokal?

Nämen!  Har den förra kommunledningen agerat tvivelaktig bank!

Jag bara undrar när något händer som skapar en form av Kommunens bästa Lublin person i Mörbylånga, eller kanske är det den största fördelen med en hopslagning av kommunerna, att Lublin får rya runt med södra Ölands kompis politik! Inte vet jag, men något behöver göras även i denna ände av ön. Jag har alltid ansett mig som tvärpolitisk och motsätter mig därför starkt den ”blockpolitik” som genomsyrar svensk inrikespolitik på alla nivåer. Som gammal anhängare av Junilistans Kommunala ide om mer självstyre och olika valdagar i landet så blev jag glad att vänsterns tyvärr bortgångna talesman var inne på samma spår för Öland.

Visst skulle det vara bra med ett Öland som byggde mer på en ”borgmästare” demokratiskt i val framröstad vars uppgift vore att vara Ölands ansikte ut mot världen, inte bara Sverige utan även mot Europa och allt vad det innebär. Sedan vore det bättre med ett ”kommunparlament” likaledes framröstat i val på annan dag en riksdagsvalet där hälften av platserna är partipolitiska och hälften personvalsplatser. Tokigt? Jag tror inte det, fundera och verkligen tänk efter hur bra det kan bli för alla!

I detta läge kan du prata om demokrati… partier som är tvungna att lyssna både till andra partier som till privatpersoner, dessa är lika mycket tvungna att lyssna till partierna och tjänstemännen. Olyckskorparna kommer att skrika att det blir kaos, inget kan beslutas i ett sådant forum. Men det är en fråga om inställning… eller hur! Jag är övertygad om att Öland dess folk och karaktär skulle slå resten av Sverige med häpnad och visa på hur ett nytt system skulle födas ur viljan att vara med och forma framtiden så den passade alla, ung som gammal!

Roger Nilsson

tvärpolitisk

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.