Annons

Mörbylånga kommuns upphandling av bilar

Insändare • Publicerad 21 februari 2012

Det är med stor bestörtning som vi från Ölandspartiet Södra har tagit del av vad som framkommit i frågan om den senaste s k bilupphandlingen i Mörbylånga kommun.

De uppgifter som lyftes fram under Kommunstyrelsens möte den 14 februari har väckt ett antal frågor, bland andra, varför finns ingen jämförelse med andra alternativ än hyrbil, varför är de s k ”skall-kraven” i upphandlingsunderlaget formulerade så att mindre företag utesluts, varför är det samma tjänsteman som sköter den nuvarande upphandlingen och som även skötte den förra som bland annat ledde till en polisanmälan.

Annons

Varför har INGEN reagerat på de överpriser som finns i det anbud som läggs fram för Kommunledningsutskottet, varför gjordes ingen upphandling tillsammans med Kalmar kommuns upphandling, etc. Ett antal frågor som inte fått tillfredsställande svar om ens några!

Vi själva har gjort ett par enkla jämförelser med andra aktörer och där samma typ av bil och tilläggstjänster ingår och då framstår det valda alternativet som rena rånet av kommunens kassa. De 55 småbilar som efterfrågas kan per månad fås mellan 2 100 och 2 500 kr billigare.

Låt oss därför räkna på ett genomsnitt av 2 200 kr för att inte göra en glädjekalkyl.

2 200 x 55 = 121 000 kr per månad och detta gör 1 452 000 på ett år. Märk väl, då är inte de övriga bilarna medräknade, vilket naturligtvis gör besparingen ännu större.

121 000 kr per månad kan användas till att stärka bemanningen inom hemtjänst, äldreomsorg, förskolor, fritidshem eller något annat med hög prioritet. Eller, att höja löner för de som har släpat efter i löneutvecklingen.

Något parti har uttryckt att det är ett sätt att skaffa sig billiga politiska poänger att lyfta frågan och kräva ett stopp för upphandlingen men faktum kvarstår att upphandlingen inte är skött på ett tillfredsställande och bra sätt.

Det underlag som presenterades för Kommunledningsutskottet (KLU) var bristfälligt och under all kritik. Åtminstone anser vi i Ölandspartiet Södra att det är fallet.

Vi finner ingen anledning till att vara Ja-sägare för att KLU mer eller mindre blev lurade in i en dålig affär. Vi ser det som vår skyldighet att, om ingen annan initierar frågorna och debatten, så gör vi det för att tillvarata kommuninnevånarnas intressen.

Vi vill och kräver att pågående upphandling stoppas omgående och att ett nytt upphandlingsunderlag tas fram av en tjänsteman som inte har varit inblandad i Mörbylångas tidigare bilaffärer. Olika alternativ som att hyra ska givetvis beaktas och finnas med, liksom alternativ till hur många bilar det enskilda anbudet ska innefatta. Vidare, bör bilarna verkligen bytas varje år efter 3000 körda mil och då ersättas med nya bilar? En ambulans kan t.ex. rulla 40 000 mil innan de byts ut och hur lång den totala tiden för avtalet ska löpa på, liksom de andra begränsningarna i det förra anbudsunderlaget.

Ölandspartiet Södra framhåller vikten av att hemtjänstpersonalen och andra anställda inom Mörbylånga kommun har tillgång till säkra och driftssäkra bilar. Det finns ingen motsättning i det och i att nu kräva att upphandlingen görs om. Vi ska se till att skattebetalarnas pengar användas på det mest effektiva sättet och inte bara läcka ut i periferin för att kontrollen på vad vi egentligen ska upphandla varit undermålig.

Annons

Ölandspartiet Södra

Charlotte Barvestad

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons