GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mörbylånga har god ekonomi!

Mörbylånga kommun aviserar nu en höjning av kommunalskatten med 80 öre, trots att man har mycket god ekonomi.
Skatten ska höjas
Skatten ska höjas
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I början på året redovisade kommunen ett positivt ekonomisk resultat för 2018, på 47 miljoner, vilket man kan läsa på kommunens hemsida. Samtidigt så ska det byggas ett nytt högstadium i Färjestaden, som kommunen ska hyra av byggföretaget. Detta samtidigt som Skansenskolan redan idag har tomma lokaler. Man planerar också för en renovering av Skansenskolan, och vad de lokalerna ska ha för verksamhet i framtiden verkar oklart. Så pengar verkar det inte vara brist på.

I juni kunde vi läsa i dagspressen att Mörbylånga kommun fått pengar för skolutveckling, men som inte använts enligt riktlinjerna. Drygt en miljon skulle därför betalas tillbaka.

I början på året sökte inte heller kommunen pengar för nyanlända som man kunde ha gjort. Men har man pengar så har man!

Varför skulle en kommun med dålig ekonomi tillsätta nya tjänster, och varför skulle det finnas anställda med oklara arbetsuppgifter.

Hade man haft dålig ekonomi så kunde man sett till att släcka de gatubelysningarna som lyser på dagtid. Byta till LED lampor i större utsträckning. Man kunde haft sensorer på vattenkranar och rörelsedetektorer på all belysning i kommunens lokaler.

Ja, listan skulle sannolikt kunna göras hur lång som helst om man hade frågat de kommunanställda. Tyvärr så finns det många chefer som inte ens har besökt sin egen verksamhet, så hur kan de veta vad som sker!? Och hur många politiker tar beslut utan att ha en djupare kännedom om vad de beslutar om.

När det gällde en Ölandskommun så var det många politiker som talade om värdet av samarbete. Tänk om man hade samma visioner när det gäller inom sin egen kommun. Ett samarbete mellan de olika nämnderna med ett gemensamt ansvar för kommunens bästa!

Så varför lägger man ett förslag om höjd kommunalskatt när man tydligen har gott om pengar!?

Erika Nilsson

Läs mer