Mitt hem är min borg

Mitt hem är min borg är ett ordspråk som sägs ha sitt ursprung från England. Oavsett var det har sitt ursprung så är det så de flesta av oss känner inför vårt boende.
Publicerad 23 mars 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carina Adolfsson Elgestam är nyvald ordförande i Mörbylånga Bostad AB.
Carina Adolfsson Elgestam är nyvald ordförande i Mörbylånga Bostad AB.Foto: Arkiv

Vårt boende oavsett om det är hyresrätt, bostadsrätt eller villa så vill vi känna trygghet. Att känna trygghet i sitt boende är lite av A och O utifrån trivsel.

Oavsett om folk har bott i grottor eller borgar här på Öland så har man planerat och utformat boendet utifrån att känna trygghet.

När man bor i hyresrätt och då oftast tillsammans med andra i en trappuppgång är det lätt att känna en viss osäkerhet, därför är det viktigt att vi utformar våra hyresrätter på ett sätt så inte osäkerhet uppstår.

Mörbylånga kommun är en kommun med inflyttning och stor efterfrågan på boende. När man då gör samhällsplanering är det viktigt att man planerar för ett blandat boende och här är det särskilt viktigt att bygga hyresrätter. Varför kan väl vän av ordning undra. Svaret är att alla människor i vårt samhälle vill inte eller kan inte låna pengar till sitt boende. Det är få förundrat ha ha 2 miljoner på banken. Idag är det också tuffa krav vad gäller egen finansiering med 15 procent vid köp av bostad. Det betyder att om du ska låna pengar till en bostadsrätt eller villa som kostar 2 miljoner så måste du ha sparat ihop eller lånat på annat håll 300 000 kronor.

SABO ( Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag) är en bransch och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag. De skriver på sin hemsida citat ” De kommunala bostadsbolagens verksamhet ska bedrivas i allmännyttigt syfte. Bolaget ska tillgodose olika bostadsbehov; utbudet ska vara varierat, av god kvalitet och attrahera olika hyresgäster, inklusive människor med en svag ställning på bostadsmarknaden. Det ska också erbjuda hyresgästerna möjlighet till boinflytande.

En grundläggande tanke är att bolagets bostäder ska vara tillgängliga för alla – oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund. I det allmännyttiga syftet ingår även ett aktivt samhällsansvar. Det kan handla om etiskt, miljömässigt och socialt ansvarstagande, ofta som ett bidrag till hållbar utveckling eller för att möta klimatutmaningen.” slut citat.

Mörbylånga Bostad AB är ett allmännyttigt bostadsbolag som ska leva upp till dessa krav och som nyvald ordförande ska undertecknad gör vad jag kan för att förverkliga detta.

I ett boende finns det alltid små och stora problem i vardagen. En fråga som många redan tagit upp med mig är frågan om parkering. Vi kommer titta på detta men också komma ut och samtala med er hyresgäster om vardagen i ert boende. Likväl som vi kommer planera för att fler hyresrätter byggs.

Carina Adolfsson Elgestam (S)