Missnöjesparti, vad är det?
Efter några dagar i medias rampljus för Framtid Öland kan vi reflektera lite över mottagandet av media och politiker.
Många undrar om det finns plats för ett missnöjesparti till. Vi svarar med motfrågan: Hur definieras ett missnöjesparti? Vilka kriterier måste vara uppfyllda? Varför betraktas inte Socialdemokraternasom ett sådant? Ilko är i tidningen ofta missnöjd med Alliansens beslut eller brist på beslut. Är han och hans parti då inte tillräckligt missnöjda eller är det för att de är bundna till ett i riksdagen etablerat parti?
Vi har försökt påverka via direktdialog med de folkvalda, men sällan har vi fått någon återkoppling.
Vissa löften har efter tre år fortfarande inte infriats, och otaliga är de, ofta vällovliga, frukost- och sockenmöten vi vandrat ifrån, sugande på orden vi tar med oss frågan, för att sedan inte höra något mer.
Det är svårt att förstå varför nya personer i ett gammalt parti - med historisk belastning och ofta en smal idédebatt - skulle bli bättre än i ett nytt parti. Med det kan vi titta helt nytt på gamla frågor och fånga upp nya frågor och synpunkter från människor och organisationer som kanske inte fått höras tidigare. Helt enkelt göra demokratin vitalare och mer dynamisk. Är inte detta av godo?
Något annat som påstås är att vi bara skulle bry oss om norra Öland. Och eftersom alla grundare är verksamma i norr så sätts helt naturligt fokus på frågor som är aktuella där, men vi vill få med oss engagerade människor från hela kommunen. Vi vill gärna få synpunkter på hur kommunen kan bli effektivare och besluten komma närmare sina medborgare oavsett var. En sparad krona är till nytta för alla, oavsett var i kommunen man bor.
Bra beslut och åtgärder i norr och öst gynnar även centralorten Borgholm och om Borgholms stad återfår sin forna glans får vi större inflyttning i öst och norr. Framtid Öland kommer att verka för att hela kommunen ska leva och få rätt förutsättningar.
Framtid Öland ska inte bedömas efter höger-vänsterskalan. Vi vill i stället vara realpolitiska och alltid ha individen som drabbas i synfältet. Vi är många företagare i partiet som inser hur viktiga företagen är för att folk ska flytta hit, och lika viktig är all service som man kommer i kontakt med som invånare: barnomsorg, skola, omsorg för våra gamla, infrastruktur och fritidssysselsättning, för att nämna några viktiga frågor.
Ett konkret exempel som belyser hur viktigt det är att service och bemötande fungerar längst ut mot våra invånare är när, under 2013, en tvåbarnsfamilj ville flytta till Böda. Väl ordnat med allt praktiskt fick de beskedet att det inte finns plats på barnomsorgen i Böda eller Löttorp. På fullaste allvar tackar kommunen nej till en hel familjs inflyttning för att det inte gick att ordna förskoleplats.
Sådant får inte ske om vi ska kunna vända trenden!
Med detta sagt inser vi att det inte finns EN enkel lösning, men vi tror att vi kan bidra med både frågor och konstruktiv hjälp.
Interimsstyrelsen
Framtid Öland