Annons

Minnessten - ej runsten

Insändare • Publicerad 5 oktober 2009

I samband med invigningen av konstens hus vid Ölands folkhögskola framhöll en av talarna att en RUNSTEN var rest vid infarten till skolans parkering till minne av det första flygplan som landade på Öland 1914 på fältet söder om skolan.

Runstenar restes under de närmaste århundradena e.kr.- den välkända rökstenen exempelvis på 800-talet. Att runsten skulle vara rest på 1900-talet är således otänkbart.

Annons

Däremot restes omsider en MINNESSTEN vid vägkanten till ’’flygfältet’’, och det finns inga runor. Där man kan i stället läsa på hederlig svenska följande om man ger sig god tid: ’’på detta fält landade den 11/9 1914 för första gången på öland en flygmaskin, förd av dr E (Enoch) Thulin.’’ Den följande texten är svår att tyda men den inleddes med ’’heder åt’’. Stenen är mossbelupen och som sagt svår att tyda, och det vore bra om den kunde iordningställas så att texten med lätthet kunde läsas. En skyt vid stenen sidan om tenen kunde ge upplysning om den och bli en attraktion för intresserade turister bl a. I idet skick den nu befinner sig förblir den nog bortglömd. Något för Torslunda hembygdsförening kanske?.

Enoch Thulin var född i simris församling i Kristianstads län 15 september 1881. Han blev en av landets största flygpionjärer och industriledare. Genom föredrag och flyguppvisningar bidrog han till att öka intresset och investeringsviljan för flygning och svensk flygindustri. Efter att ha studerat flygteknik i unga år erhöll han internationellt aviatördiplom 1913. Året därefter köpte han det Nyropiska varvet i landskorna, där det första svenska flygbara flygplanet byggdes 1910.

Han utförde flera för sin tid uppseendeväckande flygningar, varav den till Öland var en. Han stora flygintresse skulle komma att kosta honom livet då han omkom i samband med en flygolycka 14 maj 1919 endast 37 år gammal.

Tore Simonsson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons