Lokalodlat eller ekologiskt?
INSÄNDARE
Den kommande Ölands Skördefest får nu mindre smickrande uppmärksamhet i lokala media. Om någon har smitit från skattebetalning genom att betalas med reseersättning istället för lön eller att använda ”svart” arbetskraft så är det en fråga för jurister. Jag vill istället debattera det grundläggande budskapet som organisationen vill föra ut.
Som son till en fruktodlare vet jag att man inte besprutar frukten. Vid behov besprutar man däremot träden före fruktsättningen och man gör det med godkända biocider. Som kemist vet jag att det inte är någon skillnad i effekt mellan naturlig gödsel och konstgödsel. Eftersom det inte finns tillräckligt mycket naturgödsel så måste vi också använda konstgödsel för att jorden inte skall utarmas. Som intresserad av mänsklighetens försörjning med livsmedel är jag övertygad om att vi måste utnyttja ”genetisk modifiering” för att vidareutveckla sorter, som ger större skördar med högre näringsvärde och som har större motståndskraft mot torka, försaltning och angrepp av skadeorganismer. Som innehavare av välutvecklade smaklökar vet jag att frukt och grönsaker smakar bättre om de skördas mogna och äts färska.
Några exempel: En tomat som jag plockar ätmogen i mitt växthus smakar mycket bättre än den kanariska eller holländska tomat som jag kan köpa i affären. Det grawensteiner som jag plockar ätmoget från trädet är en helt annan frukt än de vackra och saftiga men helt smaklösa, kinesiska äpplen som ibland utbjuds till försäljning i affärerna. Det apelsin som jag plockar ätmoget från trädet i Valenciatrakten har en mycket större och rikare smak än de apelsiner jag hittar på ICA och Konsum. Den banan som jag plockar ätmogen från plantan på Gran Canaria kan inte jämföras med de mellanamerikanska frukter som plockas gröna och gulnar på affärshyllan.
Som en slutsats av allt detta dristar jag mig till att framföra ett råd till alla dem som verkar för Ölands Skördefest: Ekologiskt odlad är en reklamslogan och betyder inte att produkten är bättre eller nyttigare eller godare. Lokalt odlad (och färsk) kan däremot betyda en smakupplevelse.
Per Hellman