Annons

Låt oss börja tala om riktiga investeringar

Insändare • Publicerad 24 september 2012

Debatten idag om en etablering av ytterligare en restaurang, har kommit att handla om en massa fantasier, drömmar och struntprat. Vi har alla våra meningar om vad som är verklighet - och vad som är fantasier. Låt mig därför försöka nyansera debatten lite och höja ribban ett par steg.

Borgholm har nu blivit uttagen som en av åtta finalister i tävlingen Matlandethuvudstad 2013. Enligt regeringen är syftet med tävlingen att visa på de möjligheter som finns att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige - det nya matlandet. Tävlingen är också ett sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs och den bredd som finns över hela Sverige i allt från råvaruproduktion till små- och storskalig livsmedelsförädling och unika turistmål.

Annons

Öland är det landskap som egentligen har de största förutsättningarna till att verkligen bygga upp en helt ny basnäring - råvaruproduktion och förädling. Vi ser redan idag en massa entusiaster; allt ifrån hobbyodlare- till professionella företagare inom näringen. Vi har i dagarna kunnat läsa att Öland är Sveriges bästa vinland. Detta tack vare de fantastiska Wannborga Bränneri & Vingård, vars viner fullständigt däckade Svenska Vinodlarföreningen.

Vi ser idag att radiomannen med ett enormt matintresse, Sven Ekberg, tillsammans med den otroligt duktige restauratören Lars-Olof Forsberg, har inlett en satsning på livsmedelstillverkning. För den som har smakat deras kallpressade, ekologiska rapsolja, förstår att de har något verkligt stort på gång. Tillsammans med vår stjärna inom gastronomin, Karin Fransson, har de förmodligen fler idéer som de vill förverkliga. Lars-Olof Forsberg och Josef Weichl är två legendarer inom den svenska gastronomin och deras skapelse Halltorps Gästgiveri fortsätter med ny regi att ligga i topp i Sverige. Hotell Borgholm med Karin Fransson, är en av landets absolut bästa restauranger och Karin är väl den mest kände Ölänningen idag.

Det här visar på att vi är på god väg att skapa en ny basnäring för Öland. Genom att bygga upp en gymnasial- och högskoleutbildning i gastronomi - allt från att man sätter fröet i marken till förädlad, färdig produkt, kommer fler och fler att våga satsa på råvaru- och matindustrin. Det Måltidens Hus har i Grythyttan kommer vi att komplettera med vårt Gastronomins Hus. I Grythyttan är mycket koncentrerat till måltiden som upplevelse. Vi kommer att fokusera kring produktion- och förädling.

Det här är en stor möjlighet för ett framtida Öland. Det är en JÄTTEMÖJLIGHET för Borgholm till att få igång ett större - och bredare näringsliv. Genom att lägga kraft, energi och fokusering på det som verkligen ger effekter - nya arbetstillfällen, jobb till våra ungdomar etc, så kommer vi få en positiv inflyttning till Borgholm och Öland. Jag kan inte lova några busslaster som restaurangen i Societetsparken - men väl ett par hundra nya arbetstillfällen under de närmsta åren....

Kjell Wilhelm Ericson, Borgholm (Moderat debattör)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons