”Låt oss behålla våra byskolor”

Insändare • Publicerad 31 januari 2008

Nu när en del partier har presenterat sina ståndpunkter gällande småskolorna i Borgholms kommun börjar vi få en bild av hur en eventuell lösning för Södviksskolans framtid kan komma att se ut. Här följer några tankar kring detta.

Det är positivt att flera partier verkar ha insett betydelsen av att någon form att skolverksamhet är avgörande för en bygds överlevnad. Däremot är det beklagligt och svårtolkat att andra väljer att inte gå ut och offentligt visa sitt ställningstagande. Genom att behålla någon form av verksamhet i Södviksskolan kan vi ge de yngsta barnen en grundtrygghet nära hemmet åtminstone de första åren. Den ultimata lösningen vore att F-1-2-3-4 stannar på skolan och att Gläntan flyttar in i 5-6:ans lokaler. Naturligtvis är även en lösning med en F-1-2:a värdefull då verksamheten kan utökas om den negativa trenden med ett sviktande elevantal vänder i framtiden.

Alla elever F-6 ska ha Fritids på Södviksskolan. Detta är oerhört viktigt då de äldre barnen på så sätt bibehåller kontakten med sin ”gamla” skola och hembygden. Även Åkerboskolans framtida överlevnad gagnas av att Södviksskolan finns kvar. Därigenom kommer eleverna att stanna på Åkerboskolan istället för att välja någon av skolorna i Köpingsvik eller Borgholm som ligger lika nära avståndsmässigt. Transporterna till och från skolan ska ske med traditionella skolbussar där endast eleverna åker med. Barnen ska hämtas och lämnas i närheten av hemmet. Om nu verkligheten blir att även 3-4:an måste flytta från Södviksskolan ska dessa barn inte behöva vänta tills 5-6:an slutar. 3-4:ans elever ska hämtas direkt efter skolans slut för skolskjuts till Fritids i Södvik eller hem.

Min förhoppning är att utbildningsnämnden tänker efter ordentligt innan man beslutar om förslag till förändrad skolorganisation. Nämnden måste ha förmågan att se problemen och lösningarna inte bara i skolans värld utan även ur ett samhällspolitiskt perspektiv. Vill ni att norra Öland i framtiden ska vara en levande landsbygd låter ni oss behålla våra byskolor!

Pia Axelsson, Föra

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.