Lanthandeln en viktig träffpunkt
INSÄNDARE
Albyboden som har funnits i nästan hundra år försvinner, bensinmacken likaså. Trist! Ägaren skyller delvis på kommunen. Insändaren ”sommarölänning” är nostalgisk. Men på tal om kommunen, vilka är det? Inte bara politikerna, eller hur?
Vem kan driva en butik om ingen handlar? Ska det finnas en affär på din bygd måste du vara lojal och stödja din handlare. Inte bara springa in och köpa exempelvis kattmat när du glömde in i stan.
Du kan inte skylla på de stora varuhusen i Kalmar eller Färjestaden, ingen är tvingad att handla i dessa gigantiska opersonliga ”lador”. Det är du som väljer din butik. Ett samhälle stort eller litet består och måste bestå av människor, stora och små, gamla och unga, rika och mindre rika om det ska fungera. Då borde affär, skola och äldreomsorg fungera. Det är upp till folket i bygden om man vill ha det så.
Apropå de stora varuhusen och deras extrapriser är det faktiskt inte så billigt som man tror. Små hushåll exempelvis en- och tvåmans kan ändå inte dra nytta av dessa. Ofta får man köpa två eller flera av allting om det ska löna sig. Är det inte bättre att handla i din närbutik och slippa lagra varor och dessutom ligga ute med pengar, när du kan gå oftare till din handlare där du bor och köpa bara så mycket som du behöver. Du får dessutom en liten utflykt och kanske träffar någon du får en pratstund med. Kassören i en liten butik har oftast tid och ork att höra hur du mår exempelvis. Vem har tid med det på de stora matmarknaderna?
Lanthandeln är en puls och träffpunkt där människor möter människor. Tänk på att:
- både huspriser och inflyttning beror mycket på om det finns en affär eller inte
- bensinpriset är högt
- rädda miljön, handla nära
- alla har inte bil
- alla kan inte köra bil
- alla har inte anhöriga som kan ställa upp och skjutsa
Snälla bybor och kommuninnevånare, gynna era lanthandlare, de gör allt för dig.
Ölänning på östra sidan