”Länge leve skördefesten!”

Insändare • Publicerad 6 oktober 2008

INSÄNDARE

Efter ännu en lyckad skördefest är det dags att rikta ett stort tack till skördefestens arrangörrer, och jag tänker då särskilt på alla de kanske tusentals ölänningar som tillsammans på olika sätt hjälper till att göra Ölands skördefest till vad den är, en hela Ölands folkfest!

Vilket engagemang! Det hela blir större och större för varje år. Ser fram emot när skördefesten blir en hel skördefestvecka!

Skördefirandet ger Öland så oerhört mycket mer av både nytta och glädje än dessa allt fler och kostsammare näringslivssekreterare och liknande som på de öländska kommunernas bekostnad reser land och rike runt till föga gagn för annat än för sig själva. Skördefesten gör också betydligt mer nytta för Öland och betydligt bättre hopp för framtiden på Öland än aldrig så många och välavlönade kommunalpolitiker och kommunala chefer.

Det kändes därför som lite ”dagen efter” när det på måndagskvällen efter Ölands skördefest var kommunfullmäktigemöte i Borgholm. En ganska meningslös tillställning med meningslösa politiker som bara sitter där och nickar ja enligt givna instruktioner. Där saknas spännande tänkande, inspiration och tankar som kan ge nya idéer och skapa utveckling. Istället tragglar dom fram det ena intetsägande dokumentet efter det andra. Nåde den som stör ordningen och undrar vad dom egentligen håller på med.

Dom vågade inte ens diskutera dom besparingsåtgärder som kommunledningen nu har beordrat och som bl a drabbar äldreomsorgen mycket hårt. Socialnämndens begäran om extra medel för att klara omsorgen om våra äldre togs inte upp till behandling, vilket den rimligen borde ha gjort. Kommunledningen hade ju självsvåldigt bestämt att det skulle sparas och det hela var därför bara med på dagordningen ”som information” till kommunullmäktiges ledamöter.

Ingen sa heller ett enda ord om den horribla skolpolitik som nu drivs från skolledningens sida utan minsta hänsyn till de barn som drabbas och som knappast lär locka hit barnfamiljer att bosätta sig på Öland. Inte blev den här måndagen heller bättre av att kommunfullmäktiges ledamöter fullkomligt aningslöst nickade ja till möjligheten att få ett stort - kanske bara sommaröppet - köpcentrum vid infartsrondellen mellan Borgholm och Köpingsvik, något som skulle ta knäcken på många åretruntöppna butiker i Borgholm och kanske också lanthandlare. Helt obegripligt hur politiker kan gå med på det dom gjorde och samtidigt säga sig vilja värna om den lokala handeln i Borgholm, det går bara inte ihop!

Länge leve Ölands skördefest, som – trots dessa bedrövliga och aningslösa politiker – ger Öland framtidshopp!

Per Lublin

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.