Långa väntetider på apoteket

Insändare • Publicerad 19 maj 2011

Vad har hänt med apoteket i Borgholm sedan det statliga monopolet avskaffades? Ett nödvändigt besök för att köpa ut receptbelagd medicin är numera något av en prövning. Man bör vara utrustad med en mycket stor portion tålamod, hög stresströskel och, framför allt, man måste ha tid, gott om tid.

Var det inte meningen att det skulle bli bättre efter avregleringen? Såvitt jag minns var det mycket tal om ökad tillgänglighet, bättre service, större utbud, bättre allting. (Fast själv har jag aldrig haft anledning att vara missnöjd med ”gamla” apoteket under de tio år som jag bott på Öland.)

I början var det lättare att överse med långa väntetider i tron att de hade att göra med diverse inkörningsproblem. Det skulle snart bli bättre, trodde jag och andra med mig. Men problemen kvarstår. I förra veckan besökte jag apoteket vid två tillfällen. Första gången tog mitt ärende 45 minuter, fyra dagar senare blev väntetiden ännu längre, drygt 50 minuter. (Numera har det tyvärr blivit en vana att titta på klockan när man ska till apoteket.) Det andra besöket berodde på att det läkemedel som jag skulle ha inte fanns hemma utan måste beställas.

Personalen verkar väl medveten om att kunderna tvingas vänta orimligt länge; de gånger jag sagt något om detta har jag fått full förståelse för mina klagomål, och man har hållit med om att hanteringen numera tar längre tid. Delvis tycks det ha att göra med datorsystemet. Vid mitt senaste besök sa en av receptarierna att hon inte kunde förstå varför man valt ett så krångligt system.

Både kunder och personal verkar alltså överens om att apotekets service blivit sämre efter avregleringen. Vore det inte läge att se över systemet, rutinerna, logistiken eller vad det nu kan vara som inte fungerar. På lasarettet i Kalmar får man tillbaka patientavgiften om väntetiden in till doktorn överstiger 30 minuter. Landstinget visar härigenom respekt för patientens/kundens tid. Kanske är det läge för apoteket att införa något liknande? Varför ska det gå fortare att få kontakt med doktorn än att sedan köpa ut sin medicin? Det vore intressant att höra hur chefen för apoteket ser på detta och, framför allt, vad som kan göras för att apoteket ska bli lika bra som förut.

Gun Frank

Svar från apoteket

Bäste Gun!

Jag har full förståelse för om du och övriga kunder som varit inne på vårt apotek de senaste veckorna blivit irriterade över våra långa kötider.

Jag vill ge dig en liten bakgrund och förklaring till varför det varit så. I den lag som reglerade omregleringen av apoteksmarknaden bestämde man också att man skulle byta ut det datasystem som utvecklats av Apoteket AB och som hade nästan 30 år på nacken. Man satte en tidsgräns när detta skulle vara gjort och det var innan 2011-06-30. När man insåg att tidsplanen inte skulle hålla fick man dispens till 2011-12-31. Det var ändå kort om tid och detta har gjort man kanske rullat ut detta datasystem lite för tidigt. Det har du och våra övriga kunder fått lida för den senaste tiden. Vi planerade in systembytet i god tid innan påsk men det blev försenat och det skedde därför bara några dagar innan påskveckan. Vi har haft stora inkörningsproblem, jag tänker inte gå in på några detaljer men det mesta är nu löst. Samtidigt som vi fick detta datasystem så blev det vackert väder på Öland och därmed en ovanligt stor kundtillströmning vilket vi i vanliga fall är glada för men just denna gång bidrog det till att ni fick vänta ovanligt länge. Innan den 12/4 i år (systembytesdagen) upplever vi inte själva att det varit längre kötider än normalt så jag hoppas att ditt brev handlar om den senaste tiden.

Det jag kan säga är att jag och min personal har jobbat så mycket och hårt vi har kunnat för ni kunder inte skall komma i kläm och jag vill passa på att tacka alla för att ni stått ut med oss under den här tiden. Vi upplever att det är mycket bättre nu och vi hoppas vi framöver skall kunna ge er den goda service ni är vana vid igen.

Bästa hälsningar

Kristian Aranäs

Apotekschef

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.