Landsbygden behöver gårdsförsäljning

Insändare • Publicerad 3 augusti 2010

Det är viktigt med ett bra företagsklimat i hela landet, men – det är särskilt viktigt på landsbygden. Det måste bli än mer attraktivt att starta och driva företag på landsbygden. Gårdsförsäljning av livsmedel är ett exempel på företagsamhet som levandegör landsbygden och som sänder positiva signaler till närområdet att driva fram nya näringar och stimulera till ytterligare investeringar.

De stora matländerna som Spanien, Italien och Frankrike har en väl utvecklad mat- och vinturism där människor kan åka mellan gårdarna och inte bara köpa spansk skinka eller franska ostar utan även vin. Jag har en vision om att Sverige ska bli Europas nya matland. Men förbudet mot gårdsförsäljning gör att svenska vin- och fruktvinsproducenter halkat efter i utvecklingen om man jämför med gårdar som säljer exempelvis ost, saft eller sylt, även om det är produkter som i likhet med vin tillverkats på den egna gården och av egna råvaror. Gårdsförsäljning gynnar landsbygdsekonomin och gårdarna kan nyanställa och utvecklas vidare. Svenska vingårdar skulle kunna bidra med ett motsvarande mervärde på landsbygden.

Därför tycker jag och Centerpartiet att det är viktigt att vi tillåter svensk gårdsförsäljning av vin, öl och andra alkoholdrycker. Och hur orimlig är inte tanken att om du som svensk turist på resa genom vindistrikten i Frankrike inte skulle kunna köpa med dig en flaska Champagne hem från någon av de otaliga gårdarna där? I Frankrike liksom i Sverige handlar det om företagare som vill ha möjlighet att sälja sin produkt. Det är samma drivkraft som i Wannborga på Öland, hos Wirblads utanför Kalmar, Virums i Misterhult eller Axelssons i Mörlunda.

Självklart kan vi inte förbise den problematik som alkohol kan ge upphov till och det är något som vi ska arbeta aktivt för att förebygga. Men, det verkar ändå rimligt att vi både kan ha en restriktiv alkoholpolitik – och tillåta gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning ger inte bara möjlighet till att driva ett framgångsrikt företag på landsbygden, det bidrar även till att skapa en besöksnäring som tillsammans med andra åtgärder gör landsbygden mer attraktiv. Vi politiker är skyldiga landsbygdens folk och företagare detta.

Anders Åkesson

Riksdagsledamot (c) Kalmar

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.