Lämna Societetsparken i fred!

Insändare • Publicerad 27 juli 2012

Vi motsätter oss restaurang- och nöjeslokal som planeras byggas i Societetsparken och vill kortfattat redogöra för skälen till vår protest.

Parkmiljön kommer att förstöras helt eftersom det här slaget av byggnad påverkar mer än den mark den står på.Parken är och skall vara en grön lunga i staden och den tillhör samtliga som bor i och besöker Borgholm. I Miljöbalken § 6 står det att ”fysisk miljö som har betydelse från allmän synpunkt ska skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter skall särskilt beaktas”.

Buller, oväsen, parkeringssvårigheter och nerskräpning kommer att tillta väsentligt i och runt parken.

Den föreslagna byggnadens utseende strider mot all byggnadstradition i Borgholm. Genom sin storlek och sitt utseende kommer den att dominera parken på ett olyckligt sätt.

Vi motsätter oss att kommunen kohandlar med olika investerare utan att ”vanligt folk” på något sätt får veta vad som planeras. Vi motsätter oss även att hr Hansson får arrendefrihet och sättet som kommunen tillämpar för att ”komma över” två toaletter. Kommunen har dessutom ofta problem med att sköta de toaletter som redan finns.

Vi är inga experter men är ganska övertygade om att en åretruntlokal av detta slag inte kan bli lönsam.

Allvarligare är att den inte kommer att ge Borgholms kommun något klirr i kassan; tvärsom kommer utgifterna för renhållning, sophantering mm att skjuta i höjden. Och inga arrendepengar, som sagt. Hr Hansson tillåts förstöra dryga tusen kvadratmeter fin parkmark för att kommunen behöver två toaletter. Patetiskt!

Vi lever i en stressad tid då tendensen går mot ett enklare och långsammare leverne, inte mot ett mer hektiskt. Parken är redan hårt exploaterad under sommaren och trots det kommer barnfamiljer dit med filt och kaffekorg och njuter en stund. Parken är en oas för både stadens invånare och besökare.

Vi ser i tidningarna att samhällsbyggnadsnämnden mfl inom kommunen klappar i sina små händer och är begeistrade över hr Hanssons bygge.

Denna entusiasm förmärks överhuvudtaget inte bland alla de stadens inbyggare vi dagligen talar med i detta ärende.

För gruppen ”Nej till byggnation i Societetsparken”

gnm Kiki Lundh

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.