Annons

Lägg inte ner skolor!

Insändare • Publicerad 15 februari 2013

 

Håller helt och fullt med Per Lublin vad gäller skolpolitiken i Borgholms kommun.  LÄGG INTE NER SKOLORNA, satsa istället på inflyttning. Ibland så skäms jag för att jag bor i denna kommun.  Hur kan en ledamot i nämnden (Anette) vara så fräck och klappa sig på bröstet och tycka att det som man åstadkommit är bra. När man underminerar en hel byggd genom att lägga ner skolan.

Annons

Vad är demokrati? För mig är det att alla får vara med och bestämma. Vi har folkvalda som ska föra talan i olika forum. I Borgholms kommun har vi folkvalda som inte bryr sig. Det var ett fåtal som var och besökte skolorna inför beslutet i fullmäktige, många kanske inte ens vet var skolorna ligger och hur de ser ut inuti.

Borgholms kommun har dåligt med pengar hör man titt som tätt. Hur skulle det vara om de tjänstemän och förtroende valda började prata med varandra mellan nämnderna, det förefaller som  att högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör.

Det är skrämmande att bo i en kommun där politiker inte tar reda på fakta innan de fattar beslut. Där tjänstemän inte kan göra en konsekvensbeskrivning över beslut, som dessutom fattas till synes från en höft. Ledamöter får underlag vid sittande bord. Personal och föräldrar talas det inte ens med. Ej heller informeras utan det får ske via media.

Kommunen satsar på fel saker, vem har beslutat att kommunen ska stå för kostnaden av en konstgräsbana?  7 miljoner har jag hört att den kostade och den ska skötas efter konstens alla regler dessutom, har kommunen inga pengar så får väl idrottsföreningarna hitta sponsorer som kan hjälpa dem.

Personalen får heller inte längre äta pedagogiskt utan att betala. Jag tror inte att så många av andra löntagare vill betala för mat som ett barn har nyst i eller göra avbrott i sin måltid för att gå och torka ett barn efter toabesök. Det finns många barn som inte kommer att se en vuxen människa äta mat mer än förhoppningsvis på helgen. Hur kommer samhället att bli?

Nej, familjer som flyttar till landet får skylla sig själva tycker nog de flesta , inte bara det att föräldrar själva har långt till jobbet, nu ska barnen  också bussas runt på dåliga vägar.

Kom nu inte och säg att man ska bygga ut Gärdslösa skola för det var inte det som man beslutade om i fullmäktige, då stod det mellan renovering av Runstens skola eller baracker på Gärdslösa skola, glöm inte det!!!

Den som tog fram underlaget om att stänga Runstensskola skulle också ha räknat ut liknande kalkyler på samtliga skolor i kommunen. Jag tror inte att elever lär sig bättre för att de befinner sig i en toppenmodern skola, det är atmosfären och förhållningssättet som räknas. Borgholms kommun har också en samverkanspolicy, där beslut som fattas ska vara väl förankrade hos personalen, att det är viktigt med kommunikation och samverkan. Många fina ord som tyvärr inte uppfylls.

Om byggnadsnämnden tar fram underlag och detaljplaner för nybyggnation ska väl utbildningsnämnden samarbeta och låta skolorna i inflyttningsdelen av kommunen vara kvar.  Nejdå, här ska det läggas ner. Jag tycker inte att någon skola på östra sidan av kommunen ska läggas ner. De behövs för att bygden ska leva kvar. Man brukar säga att man ska satsa sig ur en kris.

För min privata del så spelar det ingen roll om skolorna på landsbygden finns kvar eller ej, men som lärare i verksamheten  ser jag vad skolan har för betydelse för orten.  Nu är det tyvärr så att det är inte bara Borgholms kommun som lägger ner skolor på landsbygden, det är en trend i hela landet.

Annons

Vi måste hjälpas åt att skapa opinion så att landsbygden får leva.

Kära politiker riv upp beslutet att lägga ner Runstens skola och satsa på landsbygden.

 

Lärare i verksamheten

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons