”Kyckling är inget alternativ”

Insändare • Publicerad 3 april 2008

Det rasslar i ögonen på kycklingindustrins branschorganisation Svensk Fågel. Ät mer kyckling, jublar de i klimatdebatten, det är mindre dåligt för miljön än nötkött! Med deras logik kan vad som helst bli klimatsmart, om en hela tiden jämför med något som är värre.

Nötkött ger upphov till 3,5 gånger så stora utsläpp av växthusgaser som kyckling. Kyckling ger i sin tur upphov till 3,5 gånger så stora utsläpp av växthusgaser som sojabönor. Man behöver inte vara matematiker för att se att klimatsmart mat är vegetarisk mat – grönsaker, sojakött, baljväxter, ni vet.

Kycklingar föds upp på kraftfoder – importerad soja och spannmål – mat som kunde gått till människor. Och det är inga små mängder.

Svenska kycklingar får bara leva i 35 dagar så de måste växa i en hisnande fart för att hinna bli någonting att lägga på grillen. Faktum är att en femtedel av alla kycklingar lider av svåra benfel efter några veckor i livet. Detta eftersom de äter mat som skulle passat Hulken och de är avlade att växa så snabbt att benen inte hinner med.

Svensk Fågel gömmer sin industri bakom ”världens strängaste djurskyddslag”. En kycklinguppfödare får idag inhysa 36 kilo kyckling (ja, de räknas i kilogram, inte i antal djur) på en kvadratmeter – det blir ett halvt A4-papper var. Vilka naturliga beteenden kan tillgodoses där? I de stora stallarna trängs ofta tusentals kycklingar på samma yta och för den som besöker en kycklingfabrik står det omedelbart klart: här är varje djur inte en individ, utan ett litet kraftpaket av smärta. Många ligger halvdöda, nedtrampade i trängseln.

Andra ska packas i lådor och föras till slakteriet där de hängs upp och ned i ett löpande band innan de får halsen avskuren. Är det här ett rimligt sätt att behandla andra kännande varelser på?

FN:s jordbruksorgan FAO pekar ut djurindustrin – kycklingproduktion inräknad - som en av de två till tre största orsakerna till några av jordens allvarligaste miljöproblem. Med den bakgrunden framstår förespråkandet av kycklingfrosseri som ett tecken både på haltande räknesinne och en rysligt låg ambitionsnivå.

Lyckligtvis kan det vara både enkelt, spännande och gott att ställa om till vegetarisk kost och det finns massor av nyskapande recept på Internet som passar till påsken. Lycka till!

Lina Flyrén

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.